Korsisaaren bussikuski Ilona Junttila soittaa tauoilla selloa – "Olen soittanut päivittäin 600 päivän ajan"

Musiikki: Linja-autoa työkseen ajava Ilona Junttila harjoittelee sellon soittoa tuntien mittaisilla tauoillaan bussin keski-osassa. Sello tuli töihin mukaan kesällä.

Ilona Junttila haaveili sellon soitosta jo lapsena, mutta rohkeus harrastuksen pariin lähtemisestä kasvoi vasta aikuisiällä niin kovaksi, että hän uskalsi kysyä itselleen tunteja. Nyt hän harjoittelee työpäivien tauolla linja-autossaan. Päivittäin soittava Junttila harjoittelee vähintään puoli tuntia. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Nurmijärvi–Korso-väliä linja-autolla kulkevat ovat saattaneet hieraista silmiään, kun bussin aitiopaikalla etupenkissä paikkaa pitää sello. Korsisaaren bussia kuljettava Ilona Junttila aloitti sellon soiton kaksi vuotta sitten. Bussissa hänen paras ystävänsä on kulkenut mukana kesästä lähtien.

– Sellon soitto on ollut haaveissa pienestä pitäen. Lapsuudessani soittamisen aloittaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Junttilan tytär aloitti sellon soiton kuusi vuotta sitten. Yhtenä päivänä, kun Junttila haki tyttärensä soittotunnilta, hänellä oli rohkeutta kysyä musiikkiopettajalta sitä, mitä hän oli jo pitkään halunnut kysyä:

– Mitäs, jos minäkin haluaisin soittaa? Opettaja vastasi, että totta kai hän opettaa minullekin. Siitä se lähti.

Junttila haluaa todeta vääräksi väitteen, ettei aikuisena enää opi uusia taitoja, vaan harjoittelu täytyy aloittaa jo lapsena.

– Musiikkiopistojenkin kurssit ovat aina suunnattu vain lapsille. Jos tyttäreni ei olisi aloittanut, niin en olisi minäkään.

Haluan suorittaa kaikki tasotutkinnot musiikkiopistossa.

Junttila sai kuningasidean sellon ottamisesta mukaan töihin tänä kesänä. Kesän aikana linja-autonkuljettajalla oli neljän tunnin mittaiset tauot, nyt ne ovat kolmen tunnin pituisia.

– Asun Riihimäellä, joten kotiin ei ole järkeä lähteä, mutta haluan silti harjoitella.

Bussin keskiosassa sijaitsevat taittopenkit ovat Junttilan mukaan juuri oikealla korkeudella. Hän harjoittelee päivittäin, koska jos jotain tehdään, niin se tehdään kunnolla.

– Aloitin sadan päivän haasteella, eli minun piti soittaa päivittäin sadan päivän ajan. Nälkä kasvoi syödessä ja, kun sata päivää oli täynnä, halusin soittaa 365 päivää putkeen.

Kun hän oli soittanut vuoden jokaisena päivänä, tavoite vaihtui tuhanteen päivään.

– Hetki sitten tuli 600 päivää täyteen. Harjoittelen päivittäin, olisi outoa, jos joku päivä jäisi välistä.

Junttilan mukaan läksyt ovat muuttuneet haastavammiksi, mutta tauoilla on aikaa harjoitella. Hän on iloinen myös siitä, että illat jäävät vapaaksi muille asioille, kun harjoittelun saa hoidettua työpäivän aikana.

Tuore sellisti aloitti elokuun aikana myös Riihimäen kamariorkesterissa sellon soiton.

– Tavoitteeni on oppia niin paljon kuin mahdollista. Haluan suorittaa kaikki tasotutkinnot musiikkiopistossa.

Hän on laittanut itselleen myös ykköstavoitteen, jonka saavuttaessaan hän on erittäin tyytyväinen itseensä.

– Haluan osata soittaa Elgarin sellokonserton.

Junttila on ajanut linja-autoa 20 vuotta. Hän vitsailee, että nyt voisi tehdä jotain muuta seuraavat 20 vuotta.

– Sellon soittaminen on todella kivaa. On mukava huomata, miten paljon voi oppia. Saan myös motivaatiota, kun huomaan, miten paljon olen päässyt eteenpäin, hän sanoo.

Junttila on pian saamassa oman sellon, jota hänen opettajansa lähtee hakemaan Saksasta. Tällä hetkellä mukana kulkeva sello on lainassa musiikkiopistolta.

– Sello on paras ystäväni. Monet ovat ihmetelleet, miten olen edennyt niin nopeasti. Vastaus on halu oppia ja se, että olen valmis harjoittelemaan.

Osa matkustajista on kysellyt, onko mukana kulkeva sello Junttilan ja milloin hän soittaa sillä. Toistaiseksi bussin ovet ovat pysyneet kiinni harjoittelun ajan.

– Työkaverit vitsailevat, että minun pitäisi avata ovet ja laittaa hattu eteen kolikoita varten.

Sellon soitto

Sello luetaan usein rennommaksi soittimeksi pianosta ja viulusta. Sen ääni on tumma ja pehmeä.

Soitinta soitetaan istualtaan ja se tuetaan lattiaan piikkimäisellä tuella.

Sello taipuu monenlaiseen musiikkin ja erilaisiin musiikkityyleihin.

Sitä voi soittaa yksin tai erilaisissa ja eri kokoisissa kokoonpanoissa ja orkestereissa.

Sello on suosittu soitin klassisessa musiikissa, mutta sitä voi kuulla myös viihdemusiikinkin parissa.

Sello lasketaan yhdeksi vaikeimmaksi soittimeksi oppia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut