Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijauskirje kauppaa kuulo-ongelmaisille ihmelaitetta – "Sellaista ei ole keksitty"

Kuulo: Nelisivuinen huijauskirje kauppaa sujuvalla suomen kielellä ”ultrafonista kuulonavustinta”. Kirje on lähetetty Itä-Afrikasta.

Eräänä elokuisena päivänä postilaatikkoon kannetusta kirjeestä löytyi tarjous. Viesti vain kuulo-ongelmaisille – nelisivuinen kirje kauppaa alle 800 euron kuukausituloisille tukirahoitteista, sataprosenttisesti kuulokyvyn palauttavaa ja 119 euroa maksavaa laitetta.

Kuuloliiton asiantuntija Johanna Juola on törmännyt työssään ostoskanavien kuulolaitetarjouksiin ihmetippoja myöten, mutta ei koskaan aikaisemmin huijauskirjeeseen, jonka posti on tuonut nimellä varustettuna kuulovammaiselle tämän postilaatikkoon.

– Tämä on iso juttu. Viemme tämän tapauksen Kuuloliiton edunvalvontatyöryhmään ja julkaisemme asiasta kannanoton sekä mietimme muita mahdollisia jatko toimenpiteitä.

– Viimeksi huhtikuussa 2020 otimme kantaa yrttitippojen käyttöön, joiden väitettiin palauttavan kuulon. Sitä, miten osoitetiedot pääsevät kauppiaiden käsiin, en osaa kertoa. Kuuloliitolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa emmekä koskaan luovuta jäsenten ja toiminnassa muutoin mukana olevien henkilöiden nimi- tai yhteystietoja kenellekään eikä kolmansille osapuolille.

Entä mitä kirjeestä ajattelee 50 vuotta kuulolaitteita käyttänyt Keski-Uudenmaan Kuulon puheenjohtaja Olavi Taipale?

– Se on varmaa, että sellaista ihmelaitetta ei ole keksitty. Jos olisi, niin hänelle olisi myönnetty Nobelin palkinto, Taipale sanoo.

 Tämä on iso juttu. Viemme tämän tapauksen Kuuloliiton edunvalvontatyöryhmään.

Johanna Juola, Kuuloliitto

Ihmelaitteita on kaupattu iät ja ajat.

– Tämä tosin on kalliin puoleinen, joskus kuulolaitteita saa kolmellakympilläkin. Silloin me neuvotaan, että heitä se menemään.

Oikeassa elämässä ja oikeasti kuulolaite on erittäin yksilöllinen, kuulon niin sanottua yleiskonetta ei ole, eli sellaista, jossa huijauskirjeessä on kyse.

– Kuulolaite säädetään puuttuvaan kuuloon. Kuulolaitteen hankintaan on pääpiirteittäin kaksi linjaa kuuloalan liikkeet tai perusterveyden huollon kautta etenevä reitti.

Tarjolla on kuulolaitteiden ”Mersuja” eli lähes 5000 euroa omalla rahalla maksettavia ja viimeisimmällä tekniikalla varustettuja ja yhteiskunnan kustantamia ”Toyotoja” eli täysin toimivia ja tarpeen täyttäviä laitteita. Taipale on varma että järvenpääläiseen postilaatikkoon tipahtanut huijauskirjeen osoitetiedot eivät ole esimerkiksi Kuuloliitosta ongittu, sillä rekistereitä ei ole.

– Teimme kuuloautokierroksen elokuussa, ja korona-aikana joudumme keräämään pariksi viikoksi autolla käyneiden yhteystiedot, jotta jäljitys mahdollisen altistumisen kautta olisi vaivattomampaa. Parin viikon kuluttua nimilistat menivät silppuriin.

Kuulokojehuijarit tietävät, että laitteelle on kysyntää, sillä Suomessa on arviolta 800 000 kuulovammaista.

– Teimme kuuloautossa 600 puhealueen kuulotestiä. Lähes 90 prosenttia testituloksista siirtyy eteenpäin eli he voivat varata ajan lääkäriin, joka kirjoittaa lähetteen kuuloklinikalle.