Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntalaisaloitteiden käsittely luvattoman hidasta Nurmijärvellä – käsittelemättä lähes 80 prosenttia

Kansalaisvaikuttaminen: Neljän viime vuoden aloitteista käsittelemättä lähes 80 prosenttia vuoden 2020 lopussa.

Nurmijärvellä on haasteita kuntalaisaloitteiden käsittelyssä.

Kuntalaisaloitteita on tehty Nurmijärvellä vuosina 2017–2020 kaikkiaan 50 kappaletta. Näistä kunnanhallituksen mukaan viime vuoden lopussa oli käsittelemättä 39. Aloitteista käsittelemättä oli siis 78 prosenttia.

Luvusta on poistettu kannattajia taakseen yhä keräävät kuusi aloitetta.

Kuntalaisaloite on kunnan toimintaa koskeva kannanotto. Sen voi tehdä kuka vain kunnan asukas tai palvelun käyttäjä.

Vuosi 2020 on ollut Nurmijärvellä kuntalaisaloitteiden saralla huippuvuosi. Kunnalle jätettiin peräti 28 kuntalaisaloitetta sekä lisäksi kolme aloitetta, jotka keräävät vielä kannattajia. Edellisistä kesken oli saman vuoden lopussa 19.

Vanhimmat yhä käsittelemättömät kuntalaisaloitteet ovat vuodelta 2017.

Luvut perustuvat kuntalaisaloite.fi-portaalin lukuihin nurmijärveläisten tekemistä kuntalaisaloitteista sekä Nurmijärven kunnanvaltuuston julkisiin pöytäkirjoihin. Keskeneräisten aloitteiden määrä on laskettu joulukuun 2020 tilanteen mukaan.

Kunnanhallitus on toivonut keväällä, että aloitemenettelyä voitaisiin kehittää ja nopeuttaa sekä kuntalais- että valtuustoaloitteiden osalta. Kunnanhallituksen mukaan Nurmijärvellä aloitteiden käsittelyaika on kohtuuttoman pitkä.

Merkittävä osa niin valtuusto- kuin kuntalaisaloitteista kohdistuu kunnanhallituksen mukaan ympäristötoimialalle. Siellä aloitteiden käsittely on viivästynyt erityisesti resurssiongelmien vuoksi.

Yleisimmät kuntalaisaloitteet Nurmijärvellä koskevat mm. kevyen liikenteen väyliä, tiestöä, parkkipaikkoja, joukkoliikennettä sekä ulkoilu- ja luontoalueita.

Kiljavalainen Antti Rummukainen on lähettänyt kuntalaisaloitteen Nurmijärven lenkkipolkujen parantamisesta maaliskuussa 2021. Aloite kuuluu sivistys- ja hyvinvointitoimialan alle.

Rummukaisen mukaan Nurmijärveltä puuttuu kävely- ja maastopyöräilyreitit ympärivuotisesta käytöstä. Maastoreiteillä on mahdollista liikkua talvisin lähinnä hiihtäen.

Mies toteaa, että muun muassa leveämmät baanat ja parempi reittisuunnittelu vähentäisivät turhaa laturaivoa.

– Matkunlammen ympäri pääsisi, mutta nyt samaa reittiä pitää palata takaisin. Eheitä lenkkejä ei oikein tässä ole, kertoo kasvotusten tavatessa ulkoilun ystäväksi paljastuva Rummukainen.

Rummukainen kertoo tuttavapiirissä olleen puhetta, että poluilla pitäisi päästä talvisinkin nykyistä paremmin kävelemään ja pyöräilemään.

Liikuntatoimesta oltiin keväällä Rummukaiseen yhteydessä. Ajatuksena oli käydä katsomassa yhdessä baanoja.

– Mutta kukaan ei ole kevään jälkeen ottanut kunnalta yhteyttä.

Nurmijärven kunnanhallituksen huhtikuisen pöytäkirjan mukaan keskeinen ongelma kuntalaisaloitteissa on, että kunnan asianhallintajärjestelmä ei ole ajan tasalla aiempien vuosien aloitteiden osalta. Kuntalaisaloitteiden käsittelytilannetta on sen vuoksi kartoitettu kevään 2021 aikana.

Kunnanlakimies Sari Forsström kertoo valtaosan kuntalaisaloitteista menevän valmisteltavaksi yksiköihin, joissa on ollut resurssihaasteita.

– Prosessia on nyt pyritty nopeuttamaan. Lisäksi kuntalaisaloitteet tuodaan tiedoksi kunnanhallitukselle ja valtuustolle vuosittain.