Viranomainen varoittaa pikatuloksia lupaavista ovelta ovelle -myyjistä – näin kauan luotettava radonmittaus todellisuudessa kestää

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu. Korkea radonpitoisuus sisäilmassa kasvattaa riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa selvittää radonpitoisuus. Luotettava tieto radonin pitoisuudesta saadaan vähintään kaksi kuukautta kestävällä mittauksella, joka tehdään syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) tietoon on tullut, että ovelta ovelle -myyjät ovat markkinoineet kotitalouksiin nopeita, jopa alle tunnin tai pari päivää kestäviä radonmittauksia.

Stuk muistuttaa, että asunnon radonpitoisuutta ei kuitenkaan voi selvittää pikamittauksella. Syynä on se, että radonpitoisuus vaihtelee vuorokauden sisällä ja päivästä toiseen.

Minimi- ja maksimipitoisuuden välinen ero voi olla kymmenkertainen. Nopea mittaus voi antaa tulokseksi liian suuren tai liian pienen radonpitoisuuden.

Pitoisuuteen vaikuttavat muun muassa sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero, maaperän kosteus, sademäärä, tuulen suunta, ilmanvaihtokoneen käyttö, raitisilmaventtiilien säädöt ja tuulettaminen.

Sisäilman radon mitataan mittauspurkeilla, jotka pidetään asunnossa vähintään kaksi kuukautta.

Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat Suomessa asuntojen ja muiden oleskelutilojen sisäilman terveellisyyttä, myös radonpitoisuutta. Työntekijöiden radonaltistumisen valvonnasta vastaa Stuk.

Vain nämä viranomaiset voivat antaa kehotuksia radonhaitan poistamiseksi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut