Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottoritien liikenteenhallintalaitteita testataan ensi viikosta lähtien – käyttöön loppuvuonna

Uutta liikenteenhallintajärjestelmää testataan valtatiellä 3 Klaukkalan ja Nurmijärven kirkonkylän välillä sekä Klaukkalan kehätiellä syyskuun ajan. Testauksesta ei aiheudu haittaa liikenteelle, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa.

Järjestelmän rakennustyöt ja laiteasennukset on saatu valmiiksi, ja hankkeessa on siirrytty järjestelmän testausvaiheeseen. Vaihtuvista nopeusrajoitusmerkeistä, tiedotusopasteista sekä sään ja liikenteen mittauslaitteista koostuvan järjestelmän testaus näkyy tienkäyttäjille syyskuun 13. päivän ja 30. päivän välillä yhteensä 5–10 päivänä.

Testauksen aikana opasteissa voi lukea esimerkiksi ”opastetestaus” tai näkyä erilaisia merkkijonoja tai varoitusmerkkejä. Testausten aikana myös vaihtuvissa nopeusrajoitusmerkeissä näytetään välillä nopeusrajoituksia. Testit toteutetaan pääosin ilta- ja yöaikaan.

Tienkäyttäjille näkyvien testausten jälkeen varmistetaan vielä ennen käyttöönottoa, että järjestelmä toimii oikein eri tilanteissa ennen kuin liikennettä aletaan ohjata sen avulla. Tämä tapahtuu seuraamalla, että liikenteen mittauslaitteilta ja tiesääasemilta tulevat tiedot pitävät paikkansa, ja että järjestelmä osaa ehdottaa näihin tietoihin perustuen järkeviä ja suunnitellun mukaisia nopeusrajoituksia sekä muita ohjauksia.

Järjestelmä otetaan käyttöön loppuvuoden aikana. Käyttöönoton ajankohdasta viestitään, kun aikataulu tarkentuu testausten edistymisen mukaan.

Valtatie 3:n liikenteenhallintajärjestelmä laajennetaan osana Klaukkalan ohikulkutie -hanketta ulottumaan Klaukkalan eritasoliittymästä Nurmijärven kirkonkylän liittymään. Laajennus ulottuu noin yhdeksän kilometrin matkalle.

Tavoitteena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta vilkkaasti liikennöidyllä Hämeenlinnanväylällä Klaukkalan ja Nurmijärven kirkonkylän välillä.

Järjestelmän toteutuskustannukset ovat noin kolme miljoonaa euroa, ja sen rahoittavat Väylävirasto, Nurmijärven kunta sekä Fintraffic Tie. Hankkeen urakoitsijana toimii Normiopaste.