Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven rokotusluvut pitkään pielessä – taustalla palvelinpäivitys, joka on Keusoten mukaan korjattu

Nurmijärvellä on kesän päätteeksi ihmetelty poikkeuksellisen alhaisia rokotuskattavuuslukuja.

Nurmijärven koronarokotusluvut laahasivat huomattavasti muita Keusoten alueen kuntia jäljessä elokuun puolivälistä tähän viikkoon asti.

Vielä tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusrekisterin ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän julkaisemien tilastojen mukaan Nurmijärvellä ensimmäisen koronavirusrokotteen oli saanut 65,7 prosenttia asukkaista. Lukema laahasi lähes paikoillaan useamman päivän ajan. Samaan aikaan esimerkiksi Hyvinkäällä ensimmäisen koronarokotteen oli saanut 75,3 prosenttia asukkaista.

Keskiviikkona ongelma korjaantui. Tuolloin ensimmäisen koronarokoteannoksen oli saanut THL:n rokotusrekisterin mukaan 69,5 prosenttia ja toisen rokoteannoksen 51,8 prosenttia nurmijärveläisistä.

Hyvinkäällä ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 75,3, Tuusulassa 72, Järvenpäässä 72, Mäntsälässä 69,8 ja Pornaisissa 67,7 prosenttia. Nurmijärven rokotuskattavuus on siis koko Keusoten alueen toiseksi huonoin.

Toisen rokoteannoksen on saanut Tuusulassa 54,7, Hyvinkäällä 54, Järvenpäässä 52,2, Mäntsälässä 53,2 ja Pornaisissa 50,9 prosenttia asukkaista.

Keusoten johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen mukaan Nurmijärven muita kuntia alhaisempien rokotekattavuuslukujen taustalla oli elokuussa järjestelmässä esiintynyt virhe.

– Nurmijärvi on ainut alueemme kunta, jolla on Lifecare-potilastietojärjestelmä käytössä. Siihen tehtiin järjestelmätoimittajan toimesta palvelinpäivitys 18. elokuuta, jonka jälkeen tiedot eivät siirtyneet THL:n rokotusrekisteriin, hän kertoo.

Kaikkiaan siirtymättä jäi yli 3500 rokotuksen tiedot.

Vikaa korjattiin kolmisen viikkoa.

Laitinen-Parkkosen mukaan TietoEvry ja THL vahvistivat tällä viikolla, että tiedonsiirto-ongelmat on saatu korjattua.

– Nyt tiedot siirtyvät normaalisti, ja ne ovat THL:n mukaan raporteilla nähtävissä lähipäivien aikana.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Nurmijärven rokotuskattavuusluvut olivat pielessä.

Edellisen kerran Nurmijärven luvut laahasivat muiden Keusoten kuntien perässä keväällä.

Laitinen-Parkkosen mukaan tuolloin samaiseen Lifecare-potilastietojärjestelmään tehtiin ohjelmapäivitys. 19. huhtikuuta toteutetussa järjestelmäpäivityksessä TietoEvry uudisti järjestelmässä olevaa rokotuslehteä koronarokotuksille sopivaksi.

– Lifecare-järjestelmässä ei aikaisemmin ollut mahdollisuutta merkitä ohjelmaan rokotuksen järjestysnumeroa eli onko kyse ensimmäisestä vai toisesta rokkoannoksesta. Koronarokotuksille on tärkeä saada merkityksi rokkoannos, jotta koronarokotustodistus saadaan muodostettua.

– Muutoksen jälkeen huomattiin, että uusi data, jota tehtiin uudelle rokotuslehdelle, ei siirtynyt eteenpäin ohjelmasta.

Ttiedonsiirto-ongelmat saatiin korjattua 6. toukokuuta. Tämän seurauksena kuitenkin noin 4 000 nurmijärveläisen koronarokotuskirjaukset eivät tallentuneet oikein ja tämän vuoksi EU:n koronarokotustodistuksen tulostaminen itselleen Kanta-palvelusta ei ollut mahdollista.

Moni nurmijärveläinen muistaa myös alkuvuoden haasteet. Jo tuolloin Nurmijärven rokotuskattavuus oli Keusoten alhaisin. Tuolloin Laitinen-Parkkonen kertoi alhaisten rokotuslukujen syyksi sen, että Nurmijärven asukaslistojen saanti hidasti rokotustahtia.