Vaaka mittaa ruokahävikin Keudassa – tavoite 5 grammaa syöjää kohden

Hävikkiruoka: Ruokaa heitetään pois pois 25 kiloa henkeä kohden eli satasella vuodessa. Keudassa vaaka mittaa hävikin. Tavoite on 5 grammaa syöjää kohden.

Arvioitko lounaalla nälkäsi väärin ja leipäsiivu jää syömättä?

Keudan Amis-ravintolan biojätevaaka näyttäisi sinulle yrmeää naamaa. Hävikkikampanjassa syömättä jäänyt peruna, leipä tai kananmuna on liikaa.

Koulutusyhtymässä otettiin keväällä käyttöön vaaka, jonka säiliöön ruokailijat pudottavat syömättä jääneet tähteet.

Ravintolapäällikkö Sirpa Velin-Ängeslevä asettelee tarjottimelle kolme sokeripalaa, jotka painavat 15 grammaa. Sen verran Keudassa kertyy lounaalla hävikkiruokaa ruokailijaa kohti.

– Tavoite on päästä viiteen grammaan eli yhteen sokeripalaan ruokailijaa kohti. Se onnistuu arvioimalla otettava ruoka vieläkin tarkemmin. Meillä saa santsata, hän naurahtaa.

Tavallisimmin biojäteastiaan päätyy perunaa, riisiä ja salaattia sekä servettejä ja hedelmien kuoria.

Kuivat leivät viedään hevosille.

Keudassa merkittävä ekoteko oli tarjottimista luopuminen viisi vuotta sitten. Se vähensi hävikkiruoan määrää peräti 40 prosentilla. Myös veden kulutus ja pesuaineiden käyttö vähenivät.

– Muut ammatilliset oppilaitokset seurasivat Keudan esimerkkiä ja luopuivat tarjottimen käytöstä, kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi kertoo.

Media-alan opiskelijat Aleksandra Eremenko ja Henrik Honkanen testaavat, mitä mieltä vaaka on muutamasta lusikallisesta mannapuuroa.

Biovaaka kertoo, että viisi lusikallista on lähes 40 grammaa turhaan pois heitettyä ravintoa. Ruutuun ilmestyy punainen yrmynaama.

Hävikkiruokaa syntyy myös kotitalouksissa, jossa puuronlopun voi käyttää vaikkapa sämpylätaikinassa.

– Meillä kuivuneet leivät ja nahistuneet viedään hevostallille, Eremenko kertoo.

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Suomalainen heittää ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli noin sadan euron arvosta.

Hävikkiä voi vähentää myös uusilla tavoilla hyödyntää ylijäämäruokaa. Eilisen porkkanaraasteen voi käyttää seuraavana päivänä leipätaikinassa.

Suomessa hävikkiä kertyy 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Suurin yksittäinen hävikin lähde ovat kotitaloudet, mutta ruokahävikkiä syntyy myös ravitsemuspalveluissa, kaupoissa, teollisuudessa ja alkutuotannossa.

Ruokahävikin vähentäminen on helppo tapa alentaa ruoan ympäristövaikutuksia.

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 13.–19.9.

Biojäte ei kuulu biohajoavaan pussiin

Kiertokapulassa kertyi viime vuonna lähes 8 500 tonnia biojätettä, josta St1, Kekkilä, Gasum hyödyntävät ison osan.

– Biojätteestä jalostetaan tuore- ja maanparannuskompostia ja hyödynnetään suurimmaksi osaksi Kekkilän omissa kasvualustoissa, ympäristökouluttaja Minna Sawkins kertoo.

Osa Kiertokapulan biojätteestä kuljetetaan Hämeenlinnaan St1:n bioetanolilaitokseen, jossa siitä prosessoidaan bioetanolia autojen polttoaineen raaka-aineeksi. Sivutuotteena syntyy kaukolämpöä ja sähköä. Jäljellejäävästä massasta tuotetaan biokaasulaitoksella biokaasua.

Esemerkiksi Tuusulassa, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä biojätteen lajittelussa tärkeää on sen pakkaaminen.

– Biojätettä ei tule pakata biohajoavaan muovipussiin. Se muuttuu käsittelyprosessissa liimamaiseksi massaksi, joka tukkii bioetanolilaitoksen laitteita.

Biojäte tulee pakata joko tavalliseen muovipussiin tai paperiseen pussiin. Näin ollen pussiksi käy esimerkiksi kaupan muovikassi, kirkas hedelmäpussi, muovinen leipäpussi, sanomalehtikääre tai paperikassi. Muovipussit saadaan seulottua pois laitoksella, ja ne toimitetaan energiahyötykäyttöön.

Yllä olevat ohjeet eivät kuitenkaan koske Nurmijärveä. Nurmijärven alueella biojäte käsitellään kompostointilaitoksella, ja biojäte tulee pakata paperiseen pussiin tai biohajoavaan muovipussiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut