Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syrjälän mastosta valitus hovioikeuteen – lautakunnan mielestä valitus tulee hylätä

Lautakunta: Ei aihetta muuttaa poikkeamislupaa.

Klaukkalan Syrjälään myönnetystä matkaviestitukiaseman poikkeamisluvasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitus on kahden läheisen asunto-osakeyhtiön yhteinen.

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta myönsi luvan kesäkuun kokouksessaan. Luvan mukaan lähivirkistysalueelle saa sijoittaa 60 metriä korkean ristikkomaston ja noin 8,5 neliömetrin suuruisen laitesuojan.

Valituksen mukaan päätökseen haetaan muutosta maston sijoituspaikkaan tai maston korkeuteen. Valituksessa todetaan, ettei suunniteltu 60-metrinen, ristikkorakenteinen masto sovellu pientaloalueen läheisyyteen. Se olisi siten sijoitettava etäämmälle koulukiinteistön läheisyyteen, pois taloyhtiöiden viereiseltä alueelta ja suorasta näköyhteydestä. Vaihtoehtoisesti suunniteltuun sijoituspaikkaan voidaan hyväksyä matalampi, 42-metrinen, rakenteeltaan ja ulkonäöltään "ns. tolppa/kartiomallinen" masto, joka soveltuisi paremmin pientaloalueen ilmeeseen.

Hakija on perustellut hakemustaan tarpeella parantaa matkaviestinverkon palvelujen toimivuutta ja sillä, ettei lähettyvillä ole sopivaa ET-aluetta (yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue), johon tukiaseman voisi rakentaa.

Valittajat eivät pidä tätä suoraan hyväksyttävänä perusteena rakentaa pientaloasuinalueelle suunnitellun kaltaista mastorakennelmaa. He eivät yhdy hakijan arvioon siitä, että uuden tukiaseman mahdollistamat nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet voivat mahdollisesti nostaa alueen arvoa, vaan katsovat asian olevan päinvastoin.

Nyt hallinto-oikeus on pyytänyt Nurmijärven kunnaltta lausuntoa valituksesta.

Hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta nostaa esille muun muassa sen, että poikkeamislupahakemuksen tueksi on erityisiä syitä eikä hakemuksen mukainen rakentaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä aiheuta muitakaan maanrakennuslaissa mainittuja haittoja.

Lausunnossa todetaan myös, että päätöstä tehdessään lautakunnalla on ollut käytettävissään hakijan piirustukset maston suunnitellusta sijainnista ja rakenteesta sekä muu päätöksentekoon tarvittava materiaali.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta katsoi viime kokouksessaan, ettei valituksessa ole esitetty mitään sellaisia seikkoja, jotka antaisivat aihetta muuttaa lautakunnan aiemmin tekemää päätöstä, ja valitus tulee sen mukaan näin ollen hylätä.