Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei kannabiksen vapauttamiselle – kyllä rangaistavuudesta luopumiselle

Vihreiden puoluekokouksessa hyväksyttiin viime viikonvaihteessa puoluekokousaloite, jonka mukaan Vihreät kannattaa kannabiksen kieltolain kumoamista sekä sen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimista.

Puoluekokous asettui kannattamaan myös sitä, että kannabikselle toimeenpannaan nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely, mukaan lukien myynnin ja valmistuksen sääntely ja verollepano. Kokous kannattaa myös kannabiksen käytöstä aiheutuneiden rekisterimerkintöjen poistamista.

Nurmijärveläinen vihreä kunnanvaltuutettu ja valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Leni Pispala ei asettunut viikonvaihteen kokouksen äänivaltaisena jäsenenä puoluekokousaloitteen kannalle. Hän kertoo kannattaneensa puoluehallituksen päätösesitystä eli olleensa voittanutta muutosesitystä vastaan. Hän muistuttaa myös, että puoluekokousaloite meni kokouksessa läpi täpärästi luvuin 183-181.

Äänestyksen hävinneessä puoluehallituksen päätösesityksessä todetaan vihreitten tavoittelevan kannabiksen käytön ja pienten määrien hallussapidon rangaistavuudesta luopumista. Lisäksi Suomessa tulee tehdä kattava selvitys kannabislainsäädännön uudistamisen vaihtoehdoista.

– Olen tämän Portugalin mallin kannalla, Pispala sanoo.

Portugalin mallin ydin on kaikkien huumeiden käytön dekriminalisoiminen. Se tarkoittaa, että huumeiden ostaminen, hallussapito ja käyttö ei ole rikos, jos kyseessä on henkilökohtainen käyttö. Huumeiden myyminen tai toisille tarjoaminen on edelleen rikos.

Huumeiden käyttö on Portugalissakin kiellettyä, mutta sen seuraamukset eivät ole rikosoikeudellisia, vaan hallinnollisia. Käytännössä poliisi arvioi huumausaineen määrän perusteella, onko kyseessä todennäköisesti henkilökohtainen käyttö vai huumeiden myynti.

– Ajattelen, että mahdollinen kertaluonteinen nuoruuden hölmöily ei saa määrittää tai pilata kenenkään tulevaisuutta. Portugalin ajatus auttamisesta tuomitsemisen sijaan on mielestäni hyvä ja on myös ollut Portugalissa tuloksekas, Pispala sanoo.

Portugalissa ensimmäisessä tapauksessa käyttäjä määrätään asiantuntijoista koostuvan arviointikomitean kuultavaksi. Jos henkilön katsotaan olevan huumeriippuvainen, sanktioita ei määrätä vaan hänet pyritään ohjaamaan hoitoon.

– En voi toki puhua muiden suulla, mutta niiden Nurmijärven vihreiden suhtautuminen laillistamiseen, joiden kanssa asiasta olen puhunut, on kielteinen, Pispala toteaa.