Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mieli muuttui – kovemman kasvun kannattaja siirtyi hallitun kasvun puolelle

Vallan kahvassa: Kunnanhallituksen puheenjohtaja Petri Vaulamo.

Vuosi sitten Petri Vaulamo (kok.) harkitsi, lähteäkö ehdolle kuntavaaleihin vai ei. Hän oli ollut jäsenenä kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa vuosien ajan. Lisäksi hänellä oli ollut useita muita kunnallisia luottamustehtäviä.

– Kannatusta ehdokkuudelleni tuli niin paljon, että päätin lähteä mukaan. Tavoitteenani oli kunnanhallitus, sillä se on minulle kokousaikataulullisesti ja tehtävien puolesta tuttu, Vaulamo kertoo.

Nyt hän johtaa hyvällä fiiliksellä ensimmäistä kauttaan Nurmijärven kunnanhallitusta.

– Uuden kunnanhallituksen kokoonpano on tosi hyvä, asiantuntevia ihmisiä eri aloilta. Luotan tähän kunnanhallitukseen paljon ja odotan hyvää yhteistyötä, Vaulamo kertoo tunnelmistaan.

Nurmijärven kunnan kannalta kolme Vaulamon tärkeiksi kokemaa asiaa ovat talouden tasapaino, peruspalvelujen toimivuus sekä koko kunnan yhtenäisyys. Sitten on vielä se neljäs, muttei vähäpätöisin – hallittu kasvu.

Nurmijärvi, etenkin Klaukkala, kasvaa nyt voimakkaasti, mutta Vaulamon ajatukset kasvusta ovat muuttuneet.

Jos etsitään säästöjä, keskeistä on myös tulojen etsiminen.

– Olen ollut innokas kovemman kasvun kannattaja. Nyt voisi kuitenkin painottaa hallittua kasvua suhteessa budjetin euromääriin.

Vaulamo pitää tärkeänä myös Nurmijärven työpaikkaomavaraisuuden nostamista.

– Meillä on hyvää maapintaa ja tänne olisi mahdollista ottaa lisää yrityksiä. Näin voimme parantaa lähipalvelujen tarjontaa.

Vaulamon mukaan nyt pitäisi toimia nopeasti ja hyödyntää valtakunnallinen talouskasvu.

– Yritystontteja pitäisi olla ympäri kuntaa ja tonttivarantoa edelleen vahvistaa.

Petri Vaulamo on siitä poikkeuksellinen kuntapoliitikko, ettei hän osallistu sosiaalisessa mediassa käytäviin keskusteluihin.

– Tämä on tietoinen valinta. Haluan keskittyä olennaiseen. Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, mutta myös liikaa kriittisyyttä, Vaulamo arvostelee.

– Pieniin asioihin puuttuminen vie paljon aikaa. Olen pyrkinyt vaikuttamaan asioihin etupeltoon ja olemaan alkupään rakennustöissä mukana. Myöhemmin ei auta räksyttää, hän jatkaa.

Vaulamo seuraa kuitenkin sosiaalisessa mediassa käytäviä keskusteluja. Tällä hetkellä erilaisissa Nurmijärveen liittyvissä ryhmissä puhutaan paljon esimerkiksi ympäristön siisteydestä ja turvallisuudesta, jotka on tärkeä asia myös Vaulamolle.

– Toivon, että myös uusi valtuusto linjaisi nämä tärkeiksi. Kyse ei ole välttämättä rahasta, vaan voisimme miettiä uusia avauksia siihen, kuinka keskustojen yleisilmettä ja turvallisuutta voitaisiin kohentaa.

Keskustelu rahasta johtaa väistämättä kuntatalouteen. Vaulamo nostaa esille kunnan kasvavan veroennusteen ja kasvavien verotulojen talouteen tuovan liikkumatilan. Kanta veronkorotuksiin on jyrkkä ei.

– Jos veroja päädytään korottamaan, niitä harvoin enää lasketaan, ja meidän on ajateltava myös tulevia polvia, hän sanoo.

– Jos etsitään säästöjä, keskeistä on myös tulojen etsiminen. Kun Nurmijärvestä tulee riittävän elinvoimainen, se tuo myös tuloja, hän jatkaa.

Säästöjä hän hakisi toiminnoista, jotka eivät ole kunnan ydintoimintaa. Esimerkiksi ikäihmisten palveluista hän pitäisi tiukasti kiinni.

Entä millaisen roolin Vaulamo aikoo kunnanhallituksen puheenjohtajana ottaa?

– Yrittäjäperheessä olen oppinut, että yrittäjähenkisyys ja työnteko ovat keskeisiä arvoja, Vaulamo sanoo.

– Kunnanhallitukseltakin tulen vaatimaan, että töitä tulisi tehdä, hän jatkaa.

Hän toivoo kunnanhallitukselta myös yhteen hiileen puhaltamista ja konsensustyyppisiä ratkaisuja.

– Haasteena on Nurmijärven kolmen päätaajaman yhteensovittaminen, hän tietää.

– Kunnanhallituksessa liekit välillä räiskyy. Penkillä ollaan pelitilanteessa, sen ulkopuolella tilanne on toinen.

Vallan kahvassa -juttusarjassa haastattelussa on nurmijärveläisiä vallankäyttäjiä .