Korkeat vuokrat kynnyksenä uuden asunnon saamisessa – Asunnottomien yötä vietetään myös Nurmijärvellä

Marika Auvinen on iloinen siitä, että myös Nurmijärvellä vietetään tänä vuonna Asunnottomien yötä. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

– Kyllä, tiedän nurmijärveläisiä, joilla ei ole asuntoa, vastaa Nurmijärven A-Killan puheenjohtaja Marika Auvinen kysymykseen kunnan asunnottomuudesta.

Syitä asunnottomuuteen on monia. Nurmijärvellä tilanne on kuitenkin Auvisen mukaan se, että kunnassa on tyhjiä asuntoja, mutta asuntonsa menettäneillä ei ole varaa vuokrata niitä.

– Jos putoat tilanteeseen, jossa asuntoa ei ole, sieltä on vaikea nousta korkeiden vuokrien vuoksi, Auvinen sanoo.

Korkeiden vuokrien vaikutuksesta asunnottomuuteen on herätty valtakunnallisestikin. Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen tämän vuoden teema Ulkopuolella – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty liittyy väitettyyn kohtuuhintaisten asuntojen puutteeseen.

Toinen Nurmijärven asunnottomuuteen liittyvä asia on Auvisen mukaan se, ettei kunnassa ole ensisuojaa asunnottomaksi joutuneille.

Lähin ensisuoja on Hyvinkäällä sijaitseva Hyvinkään Toimari ry:n ensisuoja.

Omasta historiasta ei tarvitse kertoa muille jos ei halua.

– Totta kai Nurmijärvellä pitäisi olla oma ensisuoja tai ainakin tietoa siitä, että sellainen löytyy Hyvinkäältä. Nyt sellaista tietoa ei juuri jaeta, Auvinen sanoo.

Numerotietoa Nurmijärven asunnottomuudesta löytyy luvuista, jotka Nurmijärven kunta muiden Suomen kuntien tavoin antaa kerran vuodessa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lle. Vuosittain annettava luku kertoo yhden päivän tilanteen.

Vuonna 2020 ARA:lle annettujen lukujen mukaan Nurmijärvellä oli 15 asunnotonta. Heistä 11 oli yksin asuvia. Naisia asunnottomien joukossa oli kolme ja nuoria kolme. Myös yksi pariskunta ja yksi yksilapsinen perhe oli vailla asuntoa. Tilapäismajoituksissa Nurmijärven ulkopuolella olevat ovat mukana näissä luvuissa.

Katuasunnottomuuteen Marika Auvinen ei ole Nurmijärvellä törmännyt, ei myöskään Keusoten aikuisten mielenterveys, päihde- ja sosiaalipalveluiden koordinoiva esimies Hanne Niemi.

– Kukaan ei tule kassin kanssa virastotalolle, sellaiseen tarpeeseen pystymme vastaamaan nopeasti, Niemi sanoo.

Marika Auvinen uskoo kuitenkin, että asunnottomien määrä Nurmijärvellä on suurempi kuin luvut kertovat. Hän tietää ihmisten asuvan sukulaisten ja ystävien luona ilman, että heidän asunnottomuuttaan olisi kirjattu mihinkään. Niemikään ei kiellä piiloasuttomuuden mahdollisuutta.

Suomessa vuodesta 2002 vietettyä Asunnottomien yötä vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Nurmijärven A-Killan aloitteesta myös Nurmijärvellä.

Tapahtuma järjestetään 17. lokakuuta Klaukkalan kirkolla. Järjestäjänä on Nurmijärven seurakunta, mutta mukana on useita muitakin toimijoita.

Nurmijärven A-Kilta on toiminut 11 vuoden ajan, mutta sen toiminta on tänä vuonna ensimmäistä kauttaan puheenjohtajana toimivan Marika Auvisen mukaan ollut vähäistä. Viimeisten parin vuoden aikana toimintaa onkin yritetty tehdä näkyväksi. Nurmijärven A-Killassa on 17 jäsentä.

– A-Killan toiminta on täysin päihteetöntä eli siihen on aina tultava mukaan selvin päin. Muuten ovet ovat auki kaikille, eikä omasta historiasta tarvitse kertoa muille jos ei halua, Auvinen kertoo.

Vertaistuki on yksi A-Killan arvoista, ja sitä saa aina killan toimintaan osallistuessaan.

Mukana A-Killan toiminnassa on muun muassa päihdekuntoutujia, raitistuneita päihteidenkäyttäjiä ja henkilöitä, joiden läheinen on päihteiden väärinkäyttäjä.

Nurmijärven A-Kilta kokoontuu sunnuntaisin Olkkari Kirppiksellä Kirkonkylällä (Kuokkalantie 2, Kirkonkylä). Tarkemmat tiedot löytyvät Nurmijärven A-Killan Facebook-sivustolta.

Lisäksi Nurmijärven A-Kilta toimii vilkkaassa yhteistyössä lähikuntien A-Kiltojen kanssa.

Nestori-hanke

Keusoten alueella käynnistyi elokuussa Nestori-hanke asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi. Sen päätavoitteena on kehittää toimintamalli, joka tarjoaa varhaisessa vaiheessa tukea työikäisten 18–64-vuotiaiden ongelmatilanteisiin.

Toisena keskeisenä tavoitteena on tavoittaa alueella oleskelevia asunnottomia tai asunnottomuuden uhan alla eläviä, jotka eivät ole sosiaalihuollon palveluiden piirissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut