Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | ”Jo pikkutyttönä päätin tulla kirjailijaksi”

Kirjailija Paula Havaste: Synnyin Rovaniemellä 1962 kuopukseksi nelilapsiseen perheeseen. Metsänhoitajaisän ja psykologiäidin kanssa me lapset vietimme viikonloput ja lomat mökillä järven rannalla.

Mökki oli pieni ja yksinkertainen: sähköä ei tietenkään ollut ja vesi haettiin kaivosta, olimme paljon ulkona ja retkeilimme. Luonto tuli tutuksi, ja se näkyy varmasti kirjoissani.

Lukeminen oli lempiharrastukseni, ja jo pikkutyttönä päätin tulla kirjailijaksi. Se vei kauan, mutta sitäkin innostuneemmin julkaisen nyt kirjojani.

Kävin kouluni Rovaniemellä. Se oli uuden peruskoulun kokeilupaikkakunta, joten olen ensimmäisiä peruskoulun läpikäyneitä, hyvässä ja pahassa. Eivät ne joukko-opit ja uudet kasvatusperiaatteet aina kovin fiksuja ratkaisuja olleet, mutta ylioppilaaksi tulin ja Helsingin yliopistoon pääsin, ja jatkoinkin väitöskirjaa asti.

Minulla oli hyvä, suojattu lapsuus, jota muistelen lämmöllä. Pitkät suoretket, talviset hiihtoretket ja öljylampun leppeä valo muistuvat mökiltä, ja koulukin oli kivaa. Hyväntuoksuiset upouudet kirjat oli hauska pakata siihen vihreään reppuun, jollainen taisi olla kaikilla.

Kirjastosta sai siihen aikaan lainata vain viisi kirjaa kerrallaan.

Paula Havaste

Iltaisin sai itse kävellä Alvar Aallon suunnittelemaan Rovaniemen Kaupunginkirjastoon, joista sai siihen aikaan lainata vain viisi kirjaa kerrallaan. Ne oli äkkiä luettu!

Lepsämässä on jotain samaa kuin Lapissa. On loivasti kumpuilevat maisemat ja metsät, joissa pääsee kulkemaan kaikessa rauhassa. Täällä on hyvä elää ja kirjoittaa.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.