Poikkeuksellisen eläinpelastustehtävän ensitieto: Linnussa on kanisteri kiinni – Klaukkalan paloasemalta lähdettiin apuun

Katso paikan päällä iltahämärissä kuvattu video tarinan onnellisesta lopusta!

Maanantaina 16 minuuttia yli iltakuuden Klaukkalan paloasemalle välitettiin eläinpelastustehtävä. Paikka oli Sääksjärven eteläpäässä Röykässä. Osoitteeksi oli ilmoitettu Sanatoriumintie.

Hätäkeskukseen soittanut ulkoilija oli kertonut, että rannasta oli syöksähtänyt järveen lintu, jossa oli "kiinni kanisteri". Kiinni kanisteri?

Palomiehet ajoivat sinne, missä linnun piti olla. Siitä ei näkynyt jälkeäkään. Asemalle palaamisen sijasta lintua lähdettiin etsimään jalkapatikassa pitkin rantaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut kuitata tehtävä ajattelemalla, että "sehän on vain lintu".

Kovin pitkälle rantaa ei tarvinnut patikoida, kun lintu – se oli kuikka – löytyi, mutta käsiksi siihen ei päässyt. Lintu pakeni maalta veteen heti, kun ihmiset lähestyivät sitä. Ja kyllä. Se veti mukanaan kanisteria. Eikä mitään pientä mehupönikkää, vaan neljän litran kanisteria, joka oli siinä kiinni punaisella muovinarulla.

Rannalla mietittiin, miten linnun voisi pelastaa. Sitä ei haluttu jättää oman onnensa nojaan, hitaasti kuolemaan.

Paikalle oltiin jo hommaamassa venettä, kunnes joku muisti, että Sääksjärven vastarannalla asuu yksi aseman miehistä, jolla järvenranta-asukkaana kaiketi olisi jonkinlainen vene. Mies oli kotona ja venekin löytyi. Soutuvene. Autolla sinne, vene lainaan ja maanantai-illan kovan tuulen nostattamassa aallokossa takaisin toiselle puolelle järveä.

Mukana oli jos jonkinlaista varustusta. Ihan ensimmäiseksi käyttöön otettiin haavi, johon lintu yritettiin pyydystää. Haaviin kuikkaa ei saatu – se sukelsi joka kerta – mutta linnun perässä pompsahdellut kanisteri saatiin.

Molemmat soudettiin rantaan. Kanisteri haavissa ja lintu haavin ulkopuolella. Muovinaru oli kietoutunut linnun kaulan ja siipien ympärille.

Kovin helposti iso lintu ei pelastettavaksi antautunut. Sillä oli vielä voimia jäljellä. Yksi palomies sai pidellä sitä lujaa ja toinen irrottaa köyttä.

Kun narusta päästiin, lintu kannettiin rantaan, josta se singahti matalalentoa keskemmälle järveä.

Entä se kanisteri? Mikähän sen tarkoitus mahtoi olla? Klaukkalan paloasemalla arvellaan, että kysymyksessä oli omatekoinen verkkomerkki.

Kuikka

Kuikan siipien kärkiväli on 110–130 senttiä. Sen jalat ovat hyvin takana, mikä on uintikyvyn kannalta etu. Maalla kuikka liikkuu varsin vaikeasti, käytännössä raahautumalla eteenpäin.

Kuikan elinympäristöä ovat sekä selkävedet että karut järvet. Laji on sopeutunut lähes täysin vesielämään. Maalle, aivan vesirajaan, kuikka nousee vain pesimään.

Lentoon päästäkseen kuikka tarvitsee 50–200 metrin pituisen vesialueen ja lisäksi lähes kilometrin pituisen avoimen maaston, jotta se voisi nousta järveä reunustavien puiden yläpuolelle.

Suurehkosta koostaan huolimatta kuikka on erittäin arka lintu. Ihmisen havaittuaan se sukeltaa – usein jopa satoja metrejä pitkiä matkoja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut