Hautausten määrään ennustetaan rajua kasvua – Kirkonkylän osayleiskaavassa varaudutaan Nurmijärven hautausmaan laajenukseen

Hautausmaiden ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa, ja laajenemistarpeita on ajateltava jopa sadan vuoden päähän. Esko Artell
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven seurakunnalla on Kirkonkylällä nyt käytössä olevan 8 hehtaarin suuruisen hautausmaa-alueen lisäksi noin 2 hehtaaria vielä hautausmaakäyttöön ottamatonta maata. Sen lisäksi Kirkonkylän nyt nähtävillä olevassa Nurmijärven kunnan osayleiskaavaehdotuksessa hautausmaakäyttöön on osoitettu kaavoituksessa lisää noin 3,6 hehtaaria.

Lisämaan varaaminen hautausmaakäyttöön on Kirkonkylän osayleiskaavakäsittelyn yhteydessä saanut osakseen arvostelua.

Nurmijärven seurakunnan kirkkoherran Ari Tuhkasen mukaan osayleiskaavaesityksen hautausmaavaraus perustuu väestökehitysennusteiden mukaiseen kuolleiden määrän kasvuun.

– Nurmijärven seurakunta on Suomen suurin maalaisseurakunta. Nyt Nurmijärvelle muuttaa paljon nuoria perheitä, tulevaisuudessa ikäihmisten lukumäärä kasvaa ja hautauksia tulee olemaan paljon enemmän kuin tällä hetkellä. Nurmijärvelle muuttavista monellakaan ei ole täällä sukuhautaa valmiina, Tuhkanen sanoo.

Lukuina seurakunnan ennuste tarkoittaa, että vuodesta 2040 lähtien kuolleiden määrän arvioidaan olevan Nurmijärvellä yli 450 vuodessa. Tämän tilanteen arvioidaan jatkuvan vuosikymmenen ajan. Kymmenessä vuodessa vainajia olisi noin 5 000. Vuonna 2020 Nurmijärvellä haudattiin 256 henkilöä.

Nurmijärven hautausmaan laajenemistarpeeseen vaikuttavia asioita on muitakin.

– Nurmijärven hautausmaan itäpuolelta hautausmaakäyttöön jo varatun noin kahden hehtaarin alueen eteläpäässä on virallinen muinaismuistoalue pienentämässä käytettävissä olevaa tilaa. Samoin tarvittava infrastruktuuri, jota ovat esimerkiksi käytävät, istutukset ja pysäköintitilat, vähentää itse hautauksiin käytettävissä olevaa tilaa. Lisäksi, mikäli arkeologisia löytöjä tehdään lisää, tuo käytettävissä oleva alue voi supistua vielä hyvinkin paljon, Ari Tuhkanen kertoo.

Myös kunnan muiden taajamien tarpeet sekä muiden hautausmaiden tilanne on otettava huomioon.

– Kirkonkylässä oleva hautausmaa tulee jatkossakin olemaan Nurmijärven päähautausmaa, Tuhkanen toteaa.

– Rajamäen hautausmaa sijaitsee pohjavesialueella, eikä sinne saada enää uusia arkkuhautapaikkoja. Nummensyrjän metsähautausmaalla pohjavesi on niin korkealla, että siellä oleviin sukuhautoihin voidaan enää haudata vain uurnia. Klaukkalassa ei ole hautausmaata, ainoastaan uurnaholvi, Tuhkanen selventää tilannetta.

Kirkonkylän hautausmaalla on tällä hetkellä jäljellä noin 550 ja Rajamäen hautausmaalla noin 160 hautapaikkaa.

Vaikka Nurmijärvellä tehtävistä hautauksista suurin osa on uurnahautauksia, arkkuhautauksia tehdään Tuhkasen mukaan edelleen enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä.

– Vaikka uurnahautaus tai muistolehto vievät vähemmän tilaa pitää muistaa, että kyllä nekin tilaa tarvitsevat. Ei voida ajatella, että uurnat ratkaisevat asian, Tuhkanen muistuttaa.

– Tuhkat voi nykyisen lainsäädännön mukaan haudata vaikka kesämökille, mutta ylivoimainen enemmistö ihmisistä haluaa edelleen tulla haudatuiksi hautausmaille, hän jatkaa.

Hautaustoimilaki velvoittaa seurakunnat ylläpitämään hautausmaita.

On välttämätöntä, että kaavoituksellisesti huolehditaan siitä, että lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan, Tuhkanen toteaa.

– Hautausmaiden ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa. Ei riitä, että ajatellaan vaikkapa vuoteen 2030 asti, vaan on ajateltava jopa sadan vuoden päähän, hän jatkaa.

Kirkonkylän osayleiskaavaa laadittaessa Nurmijärven kunnan ja seurakunnan edustajat keskustelivat Nurmijärven hautausmaan laajenemistarpeesta.

– Kaava ei torppaa hautausmaan laajentamismahdollisuutta, mutta ei myöskään pakota laajentamaan. Jos laajenemistarve nyt torpattaisiin ja hautausmaa sitten tarvitsisikin lisää tilaa, tuo lisätila pitäisi rakentaa kokonaan muualle, sanoo Nurmijärven yleiskaavapäällikkö Anita Pihala.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut