Vesa Turunen: ”Kirkonkylä on kotoisa paikka”

Kirkonkylä on hieno paikka. Tuossa vieressähän on kuivattu järvi, siellä on mainio ulkoilualue. Kun se aikanaan oli matala järvi, se oli Etelä-Suomen linturikkaimpia alueita, Vesa Turunen kertoilee Nurmijärven kirkon pihamaalla. Minna Lehtinen

Minna Lehtinen

Vesa Turunen 62, on asunut Nurmijärven kirkonkylällä kahdeksanvuotiaasta lähtien. Välissä mies ”pyörähti Hyvinkäällä”, mutta palasi yhdeksän vuoden jälkeen Kirkonkylälle takaisin.

Alun perin Turusen vanhemmat muuttivat Pohjanmaalta työn perässä Kirkonkylälle. He työskentelivät silloisen Nurmijärven Sanomien kirjapainopuolella, kaikkiaan noin 30 vuotta.

— He asuvat yhä Kirkonkylällä. Isä täyttää keväällä 90 vuotta, ja äiti täytti hiljakkoin 85 vuotta, Turunen kertoo.

Vesa Turunen muutti aikanaan kansakoulun tokaluokkalaisena Nurmijärvelle. Hän sai samantien ystäviä.

—”Kyläpäällikkö”, Helmisen Pekka, oli ensimmäinen kaverini. Näemme yhä lähes päivittäin. Olemme myös lastemme kummeja, seitsemän lapsen isä Turunen kertoo.

Vesa Turunen muistelee, kun kesäisin käytiin bussilla ja polkupyörällä lasten kanssa Sääksjärvellä uimassa. — Nyt vien samaan paikkaan lapsenlapsia. Minna Lehtinen

Lyhyt työmatka on varmaan yksi iso syy, miksi olen tässä asunut.

Kansakoulun jälkeen oli helppo kulkea bussilla Nurmijärveltä käsin Helsinkiin, Haagaan ammattikouluun, jossa mies opiskeli autosähköasentajaksi.

— Olen ollut koko elämäni autosähköalalla. Minusta tuli sittemmin aika nopeasti kouluttaja yksityiselle sektorille.

Turunen työskentelee nykyisin Vantaalla Robert Boschilla kouluttajana. Työmatkat vievät miestä ympäri maailmaa. Hän opiskelee ulkomailla uusinta autosähköpuolen tekniikkaa ja jalkauttaa sitä Suomeen.

Työmatkaan Kirkonkylältä Vantaalle kuluu parikymmentä minuuttia suuntaansa.

— Lyhyt työmatka on varmaan yksi iso syy, miksi olen tässä Kirkonkylällä asunut. Olen työskennellyt Kirkonkylältä käsin niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaalla.

Turunen vertaa matkoja Hyvinkääseen. Sieltä töihin tuhraantui tuplasti pidempi matka.

Mikä Kirkonkylässä on parasta?

— Tämä on koti. Täällä on ystävät ja suku. Toki lapseni ovat lähteneet jo esimerkiksi naapurikuntiin, mutta iso osa ystävistä ja suvusta asuu täällä edelleen.

Kirkonkylällä oli aikanaan turvallista kasvattaa lapsia. Tukiverkosto; kummit, isovanhemmat, olivat kaikki lähellä ja auttoivat.

Miten näet Nurmijärven kylien suhteen?

— Klaukkala on enemmän sellainen lähiö. Kirkonkylä on paljon kotoisampi, täällä on hieno miljöö. Rajamäellä taas kaikki on perustunut siihen Alkon ympäristöön, sielläkin on paljon betonia. Kirkonkylässä ympärillä on enemmän luontoa.

Turunen kokee kolme kyläkeskusta rikkautena. Se luo viihtyisyyttä, eikä kunnasta tule silloin liian kaupunkimaista.

Ihmiset ovat Turusen mukaan Kirkonkylällä sosiaalisia; paikallisiin tutustuu helposti.

— Ja onhan tämä kirkonkylä kasvanut valtavasti, asukkaita on tullut paljon lisää. Kirkonkylään on parhaillaan tulossa esimerkiksi Lidl ja Tokmanni. Onhan tämä toki jäänyt hieman Klaukkalan jalkoihin kasvussa, vaikka meillä kunnantalo onkin.

Kirkonkylä on Nurmijärven toiseksi isoin taajama.

Aikanaan Turunen oli perustamassa Nurmijärven Kurraa paikallisten poikien kanssa.

— Siellä tuli pelattua yli kymmenen vuotta lätkää maalivahtina. Pelattiin aina tuossa kunnantalon parkkipaikalla, siinä oli kaukalo. Lätkä oli iso juttu kylällä: matseissa oli paljon yleisöä, ja esimerkiksi Korsisaari sposoroi isosti joukkuetta.

Seura on yhä olemassa, mutta jäähalli on nykyään Klaukkalassa.

Kirkonkylä

Tiesitkö tämän Kirkonkylästä?

Kirkonkylä on Nurmijärven vanha päätaajama sekä nykyinen hallinnollinen keskus.

Kirkonkylän pääkirjasto tarjoaa tapahtumia ja näyttelyitä.

Perinteikkäältä Kirkonkylältä löytyy myös modernimpaa rakentamista. Keskeiselle paikalle on noussut mm. uusi urbaani Krannilan asuinalue.

Lähivuosina on myös luvassa Kirkonkylällä kysyttyä perinteisempää pientalorakentamista, kun Heinojan uusi asuinalue alkaa rakentua.

Kirkonkylän kupeessa sijaitsee Ilvesvuoren yritysalue, jossa toimii reilut 50 yritystä työllistäen reilut 400 henkilöä.

Lähde: Nurmijärven kunta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut