Minä lapsena | Puolusta aina pienempiäsi!

Esiintyvä taiteilija, visualisti ja ikuinen leikkijä Tuia Palonen: Kun synnyin asuimme Helsingissä. Ollessani 4-vuotias muutimme äitini kotiseudulle Soiniin Etelä-Pohjanmaalle. Siellä riitti sukulaisia, meteliä ja meininkiä.

Isovanhempani olivat minulle tärkeitä ja rakkaita. Koenkin, että olen saanut arvomaailmani pohjan ja alustan heidän kauttaan. Varsinkin pappani Unto Kullervo edusti minulle suurta ihmistä ja luontaista johtajaa. Monista, monista neuvoista yksi tarttui minuun lujasti: Puolusta aina pienempiäsi! Varmaankin tuo ajatus ohjenuorana kouluttauduin puolustamaan lapsia ja lapsuutta.

Olin lapsena villi ja taatusti tottelematon. Mutta myös innokas, utelias aktivisti ja dramaattisen kaihomielinen. Tunnistan vieläkin aika ajoin samanlaisen yksinäisyyden tunteen, jota halusin tuntea ja kokea istuessani alle kouluikäisenä Hykkösen järven isolla kivellä. Istuin siinä tuntikausia ja leikin olevani orpo ja ainut maailmassa. Maksimoin kurjuuttani vielä syömällä nälkääni järvestä kortetta ja heinää. Samaan aikaan pihalla ja kylällä huudeltiin perääni.

Maalla ei tuohon aikaan ollut päivähoitoa tai esikoulua, alkuopetuksesta puhumattakaan. Aikuiset ympärilläni olivat varmasti huojentuneita mennessäni kouluun. En oikeastaan muista ekasta luokasta Hautakylän ala-asteelta juuri mitään. Paitsi että ensimmäisen koulupäivän jälkeen olin tullut kotiin ja sanonut, että oli siellä ihan kivaa, mutta en minä aio sinne enää mennä.

Olin jo pienenä innokas laulaja ja näyttelijä. Tein erilaisia esityksiä ja näytelmiä mummolan pihassa. Ja jos katsojia ei ollut, leikimme että heitä oli.

Tässä teatterissa hoidin myös puvustuksen. Muistan kerrankin, kun kävelin kylällä uusi Helsingistä asti saatu takki päälläni. Kävelin erään talon ohi monta kertaa ja kun ei kuulunut minkäänlaista kehua, huusin isännälle että "Toivo, eksää millään meinunnu tuntee mua, kun mulla on tää uus takki?"

Ollessani 10-vuotias muutimme Kotkaan. Alussa se oli minulle raju shokki. Näytin ja kuulostin aivan väärältä. Hetken olin kuin lammas vastatessani mää voin kun olisi pitänyt sanoa mie voin. Mutta opin äkkiä. Opin myös, mitä kaikkea oikea kaupunki voi tarjota; musiikkiopistoa, nuorisoteatteria ja ennen kaikkea kavereita. Osallistuin kaikkeen missä tapaisin uusia ihmisiä. Juoksin muun muassa kilpaa 100 metriä. Olin ihan hitsin nopea pikajuoksija.

Muistan yhden mahtavan syksyisen päivän, kun olin juuri voittanut jonkun koulujen välisen juoksukilpailun ja kävelin kavereitteni kanssa takaisin koululle päin. Viereeni pysähtyi auto ja isäpuoleni Pekka avasi ikkunan ja sanoi: Sinulle on tunti sitten syntynyt pikkuveli". Myöhemmin sain vielä pikkusiskonkin, voitto sekin!

Yläasteaika Karhulassa meni kaikenlaisten harrastusten kimpussa, musiikkiopistossa ja Kotkan kaupunginteatterin nuorisolinjalla. Koulussa en ollut mikään mallioppilas, ja se että sain monet arvosanat nousemaan ihan puhumalla, kertoo ympärilläni olleiden aikuisten inhimillisestä otteesta.

Vieläkin muistan kuvisopettaja Leenan kannustavat sanat ja musiikinopettajien hyväksyvät ja jammailevat ilmeet. Toki muistan matikanopettajani Askon tavan hyräillä laulua Metsässä ei liikahda lehtikään mennessäni taululle tekemään jotakin käsittämätöntä yhtälöä. Tietysti nauroin, koska asiahan oli juuri niin!

Kotkasta lähdin 18-vuotiaana maailmalle ja muutamankin muuton jälkeen päädyimme Nurmijärvelle. Näin täällä hurahti 30 vuotta. Täällä olen elänyt ja asunut pisimmän ajan elämästäni. Nurmijärven pellot ja pientareet edustavat minulle varmaankin sitä samaa turvallisuuden tunnetta, mitä aikoinaan koin Soinissa. Täällä myöskin kasvoivat kaksi tytärtämme, Aino ja Amanda, ne tärkeimmät.

Minulla oli hyvä ja rakastava lapsuus, koska ympärilläni oli aina hyväksyviä ihmisiä ja koska minä olin aina se pienin. Nyt tämän ikäisenä ja tämmöistä lapsuustyötä tehneenä, voin todella sanoa lapsuus on ihmisen parasta aikaa.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.

Oikaisu: Sana viulisti muutettu visualistiksi 23.9.21 klo 9.10.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut