Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajoteillä on juuri nyt erityisiä vaaranpaikkoja – Höllää kaasua näissä onnettomuuksille tyypillisissä kohdissa

Valkohäntäpeurojen aiheuttamat liikenneonnettomuudet ovat lisääntyneet vuosittain ja nyt on juuri se aika, jolloin autoilijan kannattaa olla erityisen varovainen.

Hirvieläinonnettomuuksien huippuaika on loka- ja marraskuussa, mutta onnettomuudet alkavat lisääntyä jo syyskuussa, vakuutusyhtiö Fennian tiedotteessa muistutetaan.

Tyypillisimmät hirvieläimet ovat valkohäntäpeura, metsäkauris ja hirvi Suomessa.

Varsinkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sattuu peuraonnettomuuksia yhä enemmän ja yhä aikaisemmin.

Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaavan johtajan Mikko Pöyhösen mukaan erityisen tarkkana on oltava hirviaitojen päissä, joissa hirvieläimet usein lähtevät ylittämään tietä.

– Kannattaa varata matkoihin enemmän aikaa ja vähentää vauhtia sellaisilla osuuksilla, jotka ovat otollisia hirvieläinten liikkumiselle, esimerkiksi silloin, kun tie vie metsästä peltoaukealle ja päinvastoin, Pöyhönen kertoo Fennian tiedotteessa.

Saatetaan taas joutua uusiin ennätyslukemiin.

Mikko Pöyhönen

Hirvieläinten heimoon kuuluvien lajien vilkas syysliikehdintä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta ja metsästyskaudesta.

Kaikkiaan viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla sattui yli 8 500 onnettomuutta. Näistä hirvieläinonnettomuuksista yli puolet oli sellaisia, joissa oli valkohäntäpeura mukana, Fennian tiedotteesta (21.9.) paljastuu.

– Hirvieläinten määrä on jatkuvasti lisääntynyt, joten loppuvuodesta saatetaan taas joutua uusiin ennätyslukemiin. Erityisesti heinäkuusta joulukuuhun onnettomuuksien määrä on kasvanut joka vuosi, Mikko Pöyhönen sanoo Fennian tiedotteessa.

– Valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden määrä on jatkuvasti nousussa, erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Vaikka hirvieläinonnettomuudet ovat lisääntyneet jatkuvasti, ihmisten loukkaantumiset näissä onnettomuuksissa ovat samalla vähentyneet joka vuosi viimeisen kahdeksan vuoden ajan.

– Tämä voi johtua siitä, että isojen hirvien osuus onnettomuuksista vähenee jatkuvasti.

– Myös autojen turvavarustelu on kehittynyt ja koko kasvanut, jolloin autot ovat aiempaa turvallisempia.