Kreate Oy:lle ympäristölupa Nukarille – louhintaa, murskausta ja maankaatopaikka

Kreate Oy:lle myönnetty ympäristölupa koskee kalliokiviaineksen louhintaa ja murskausta sekä maakaatopaikkaa. Maa-aineslupa on myönnetty jo aiemmin. Kuvituskuva. Outi Paappanen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Kreate Oy:lle on myönnetty ympäristölupa Nukarille Huhmarin alueelle. Lupa koskee kalliokiviaineksen louhintaa ja murskausta sekä maankaatopaikkaa.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta myönsi avolouhokselle luvan 14. syyskuuta. Lupa on voimassa toistaiseksi. Kreate Oy:n hakemus toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta hylättiin.

Päätös ympäristöluvasta on nähtävillä 20.9.–27.10.2021 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla sekä Nurmijärven kunnan verkkosivuilla. Päätökseen voi hakea tuon ajan kuluessa muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Mikäli muutosta ei tuona aikana haeta, ympäristölupa saa lainvoiman.

Alunperin Kreate Oy on laittanut ympäristölupahakemuksensa vireille kesäkuussa 2014. Lupahakemus sisälsi myös tuolloin aloituslupahakemuksen toiminnan aloittamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tuloa.

Ympäristölautakunta myönsi lokakuussa 2016 hakijalle louhokseen liittyvät maa-aines- ja ympäristöluvat, mutta hylkäsi aloituslupahakemuksen. Muun muassa Nurmijärven kunta valitti maa-ainesluvasta Helsingin hallinto-oikeuteen ja ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi keväällä 2018 Nurmijärven kunnan maa-ainesluvasta tekemän valituksen. Tämän jälkeen Nurmijärven kunta haki valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, joka hylkäsi toukokuussa valituslupahakemuksen.

Keväällä 2019 Vaasan hallinto-oikeus puolestaan kumosi Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan päätöksen ympäristöluvasta ja palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Se ei pitänyt esitettyjä selvityksiä riittävinä ympäristöluvan myöntämiselle.

Hallinto-oikeuden mukaan ympäristölautakunnan oli uudessa käsittelyssä varattava Kreate Oy:lle tilaisuus täydentää hakemustaan muun muassa meluselvityksen osalta.

Hallinto-oikeus päätti samalla, että lisäselvityksen saatuaan ympäristölautakunnan on kuulutettava asia uudelleen ja pyydettävä lausunto kalatalousviranomaiselta ja tarvittaessa muilta viranomaisilta, minkä jälkeen lautakunta ratkaisee asian uudelleen.

Tästäkin päätöksestä haettiin valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, mutta sitä ei myönnetty. Näin hallinto-oikeuksien päätökset jäävät voimaan. Myös Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan 2016 myöntämä maa-aineslupa on edelleen voimassa.

Krete Oy täydensi ympäristölupahakemustaan elokuussa 2020, jolloin ympäristölupahakemus pistettiin uudelleen vireille. Täydennykset koskivat meluselvitystä, pintavesien tarkkailusuunnitelman täydentämistä sekä suojaetäisyyksiä lähimpiin häiriintyviin kohteisiin.

Kreate Oy:n hanke Nukarilla

Ottoalue 4,1 hehtaaria.

Ottamisalue (alue jonka sisälle kaikki ottotoimintaan liittyvät toiminnot) 8,7 hehtaaria.

Suunnittelualue 14,8 hehtaaria.

Maankaatopaikan täyttötilavuus 539 000 kuutiota.

Vuotuinen ylijäämämaan vastaanottomäärä hakemuksen mukaan noin 49 000 tonnia.

Maankaatopaikan pinta-ala noin 6,6 hehtaaria.

Ympäristölupa on voimassa toistaiseksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut