Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Anu Murto tekee unelmatyötään doulana – "Henkisesti erittäin palkitsevaa"

Perhe: Anu Murto on doula, joka tekee työtään sydämen palosta.

Nurmijärveläisellä Anu Murrolla on kolme lasta, joista nuorin on 3-vuotias. Hän on toiminut Imetyksen tuki ry:n vapaaehtoisena imetystukiäitinä.

– On ollut aivan ihanaa olla avuksi. Minulle oli todella merkityksellistä, että pystyin auttamaan. Silloin mietin, että tätä olisi ihana tehdä työkseen ja löysin doulaamisen, Murto sanoo.

Suurin osa doulista tekee myös imetysohjausta.

– Tämä ei ole työnä mikään kultakaivos, mutta henkisesti erittäin palkitsevaa. Tämä on minulle sydäntyö, jota teen yrittäjänä.

Murto kävi doula-akatemian sertifiointikoulutuksen 2020–2021. Oman Doulanu -yrityksensä hän perusti kirkonkylälle viime vuoden tammikuussa.

Doulat ovat synnyttäjän ja perheen tukihenkilöitä, jotka tarjoavat tiedollista ja emotionaalista tukea, lisäksi osa doulista on kouluttautunut imetysohjaajiksi. Kuka tahansa voi kutsua itseään doulaksi, joka tulee Kreikan sanasta "palvelija", sillä doula ei ole suojattu nimike.

Tämä on työnä henkisesti erittäin palkitsevaa.

Anu Murto

– Doulia on ollut aina. Suomessa ne ovat edelleen hieman tuntemattomampi käsite, mutta yritämme muuttaa sitä pikkuhiljaa, Murto sanoo.

Doulaksi voi ryhtyä myös ilman koulutusta, mutta sertifiointi takaa perehtymisen asiaan. Doula-akatemiassa opinnot kestävät vuoden ja ne sisältävät 10 opintopistettä ja 270 tuntia. Sertifioinnin saadakseen oli osallistuttava kolmeen synnytykseen.

Doulasta haaveilevan kannattaa Murron mukaan tutkia ensin tarjontaa, sillä doula on henkilökohtainen valinta ja häneen tulee pystyä luottamaan. Ensi- ja turvakotien liiton ja ja Folkhälsanin kautta voi saada vapaaehtoisen doulan tietyin kriteerein, mutta doulia toimii myös yrittäjinä.

– Koulutettujen doulien hyöty synnytyksissä huomattiin ja he olivat tervetulleita mukaan korona-aikaankin. Synnytyksissä saa olla nykyään puolison lisäksi koulutettu doula, muita ulkopuolisia sinne ei päästetä.

Doula tekee synnytyksessä Murron mukaan kaikkea muuta, mutta ei hoitotoimenpiteitä, jotka kuuluvat kätilölle. Kätilöllä on vastuu synnytyksestä, hän on hoitohenkilökuntaa toisin kuin doula.

– Noudatan Suomen doulat ry:n laatimaa doulan toimenkuvaa, johon on selkeästi kirjattu mitä doulan tehtäviin kuuluu.

Doulan tehtävät liittyvät pitkälti aikaan ennen synnytystä. Silloin Murto käy asiakkaan kanssa läpi synnytyksen fysiologiaa, antaa yksityistä synnytysvalmennusta ja tutustuttaa synnyttäjän kivunlievitysvaihtoehtoihin, joista tämä saa valita mieluisensa.

Työt eivät kuitenkaan lopu lapsen syntymään, vaan doula näkee perheen vielä ainakin kerran.

– Silloin käymme synnytyksen läpi ja keskustelemme esimerkiksi imetyksestä.

Murto tekee asiakkaan kanssa doulasopimuksen, kun asiakas on käynyt rakenneultrassa.

– Silloin raskaus on edennyt jo puoliväliin ja ajatukset voidaan kääntää lapsen syntymään. Yhteyttä saa toki ottaa jo raskaustestin näyttäessä positiivista, hän sanoo.

Aika kannattaa kysyä ajoissa, sillä samaan aikaan doulattavia ei voi olla montaa.

– Viime vuoden lokakuussa minulla oli samaan aikaan kolme asiakasta. Menen yksi synnytys kerrallaan ja ensimmäisenä yhteyden ottanut oli etusijalla.

Doulan työn raskain osuus on neljän viikon mittainen valmiustila, kun lapsen syntymä lähestyy.

– Ikinä ei tiedä, milloin lapsi syntyy, joten kalenteriin ei voi sopia mitään varmaksi.