Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ilmoituksia tulee päivittäin todella paljon" – Lastenvaatteet käyvät kaupaksi Facebookin kirpputorisivuilla

Kirpputorit: Lastenvaatteet ja sisustustavarat menevät hyvin kaupaksi Facebookin kirpputorisivuilla. On myös asioita, joita siellä ei tule kaupata.

Facebookin Klaukkala kierrättää -kirpputorisivusta perustettiin seitsemän vuotta sitten. Sivusta tuli nopeasti suosittu ja nyt sillä on jo yli 6000 jäsentä. Sivustoa on pyöritetty alusta alkaen vapaalla mielellä.

– Muissa vastaavissa ryhmissä on todella tiukat säännöt, mutta meillä sellaisia ei ole. Uskomme, että ihmiset osaavat käyttäytyä ja käyttää maalaisjärkeään, ryhmän ylläpitäjä Laura Lehto sanoo.

Ainoa miinuspuoli hänen mukaansa sivustolla on se, etteivät ihmiset muista poistaa omia päivityksiään, kun tuote on myyty.

– Ilmoituksia tulee päivittäin todella paljon. Pelkästään tänään niitä on tullut jo 49. Viimeisen neljän viikon aikana julkaisuja on 2 300, Lehto sanoo.

Ylläpitäjät eivät voi alkaa Lehdon mukaan poistella ilmoituksia postaajien puolesta, koska siinä menisi tolkuttomasti aikaa.

– Sivu tukkeutuu kuvista, koska niitä tulee niin paljon. Onneksi kukaan ei kuitenkaan laita sataa ilmoitusta peräkkäin, vaikkei määrää olekaan rajoitettu, hän sanoo.

Tavara myydään ensimmäiselle kommentoijalle.

Klaukkala kierrättää -sivulla myydään Lehdon mukaan eniten lastenvaatteita, kodin tavaroita sekä polkupyöriä. Kiellettyjen tavaroiden lista ei ole pitkä, mutta sitäkin tärkeämpi.

– Sivustolla ei saa kaupata lääkkeitä, alkoholia tai tupakkatuotteita eikä etenkään eläimiä.

Klaukkala kierrättää -sivun vapaat säännöt tarkoittavat sitä, että kauppaa saa käydä vapaammin kuin muilla sivustoilla. Huutokauppa on sallittua ja seinälle saa tehdä suoraan postauksia.

– Tavara myydään ensimmäiselle kommentoijalle, joka sen itselleen haluaa.

Myyntivinkkinä Lehto sanoo, että tavaraa kannattaa kaupata sesongin mukaan. Kesäisin ei esimerkiksi kannata myydä lumilautaa, vaikka sen saisi todennäköisesti halvemmalla.

– Kuvalliset ilmoitukset ovat myös tärkeitä. Kukaan ei halua ostaa sikaa säkissä, Lehto huomauttaa.

Hän kehottaa ihmisiä myös kirjoittamaan postauksen yhteyteen lisätietoja myynnissä olevasta tavarasta.

– Mitä tarkemmat tiedot siinä on jo valmiiksi, sitä vähemmän tulee kysymyksiä. Esimerkiksi huonekaluja myydessä tulisi muistaa laittaa kaikki mitat, koska ne halutaan joka tapauksessa tietää.

Lehdon mukaan jotkut saattavat jättää tarkoituksella tietoja kertomatta, sillä aina, kun julkaisua kommentoidaan, se nousee sivulla ensimmäiseksi.

– Silloinhan se saa enemmän näkyvyyttä etenkin, kun postauksia tulee niin tiuhaan tahtiin.

Ylläpitäjän työnkuva on Lehdon mukaan helppoa, vaikka välillä tulee ikäviä tilanteita.

– Yhden kerran olen joutunut poistamaan henkilön sivulta. Sen jälkeen hän tuli takaisin eri profiililla, mutta tunnistimme hänet ja poistimme uudestaan. Näitä sattuu onneksi hyvin harvoin.

Hän saa viestiä muun muassa silloin, kun myytävä tuote on väärä tai kukaan ei tulekaan hakemaan tai tuomaan sovittua tuotetta.

– Ylläpitäjien kädet ovat näissä tilanteissa sidotut. Ei meillä ole mahdollisuutta puuttua näihin. Tämä ei myöskään ole peruste poistaa ketään ryhmästä. Toivomme toki ettei tällaista tapahdu, Lehto sanoo.

Klaukkala kierrättää -sivusto on rajattu ainoastaan Klaukkalassa asuville, koska ryhmä on kasvanut vauhdilla.

– Tämä on kivaa puuhaa ja kiva seurata, miten tavarat vaihtavat omistajaansa nopeallakin aikataululla.