Jätteiden lajittelu aiheuttaa edelleen monille päävaivaa pääkaupunkiseudulla. Tämän voi päätellä siitä, että Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) jäteoppaa seen on tänä vuonna tehty enemmän hakuja kuin koskaan aikaisemmin.
Sieltä on etsitty apua syyskuun puoliväliin mennessä jo lähes puoli miljoonaa kertaa. Se on yli tuplasti se määrä hakuja, joka tehtiin koko vuonna 2019.
Viime vuodelta tilastoja ei ole, koska tuolloin uudistettiin HSY:n verkkosivut ja Jäteopas sen ohessa.
HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo, että Jäteoppaasta etsitään nyt useimmiten styroksin ja muovin lajitteluohjeita.
– Kestosuosikkeja ovat myös tekstiilien, lumpun ja paistinpannujen lajitteluohjeet.
Viime vuosina hakujen kärkikymmenikkö on pysynyt aikalailla samana. Tosin muutamia vuoden 2019 kärkiviisikkoon kuuluneita ei nyt mahdu edes 10 listalle.
Jo muutaman vuoden ajan styroksi on ollut haetuimpana.
Vuonna 2019 cd- ja dvd-levyt olivat listalla toisena. Kahvipakkaus oli tuolloin neljänneksi haetuin jäte.
– Jo muutaman vuoden ajan styroksi on ollut haetuimpana. Se ei ole yllätys. Styroksi on usein iso jäte ja verkkokaupan tuotteet pakataan siihen, Partti tuumii.
Uusimpana etsittyjen 10 suosituimman listalle on nyt noussut muovi–alumiinipakkaus. Aiemmin sille ei ollut omaa hakusanaa. Uusi hakusana voi selittää sitä, että kahvipakkaus ei enää ole hakujen kärkipäässä.
Jäteopas on tuhansien sanojen hakukone. Se kertoo jätteen lajin ja oikean roska-astian tai vastaanottopaikan.
– Olemme koettaneet laittaa hakusanoiksi niitä sanoja, joita ihmiset arjessaan käyttävät. Oppaasta löytyy myös tietoa kierrätysmerkinnöistä.
Partti neuvoo, että pakkausmateriaalina käytetty styroksi kuuluu muovinkeräykseen. Jos siihen on pakattu tuoretta kalaa tai lihaa, Partti laittaisi sen suosiolla sekajätteeseen.
– Styroksissa on edelleen pieni pulma. Mekaaninen prosessi ei pysty kierrättämään sitä uusiokäyttöön, joten se menee kuitenkin polttoon. Muovipakkauskategoriaan styroksi silti kuuluu.
Partin mukaan Teknologian tutkimuskeskus VTT selvittää parhaillaan, miten styroksia voisi kierrättää.