Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvalla voi vaikuttaa – ympäristötoimittajien näyttely Heurekassa

Ympäristötoimittajat juhlistavat 30-vuotista taivaltaan Heurekassa 17.9. avatulla näyttelyllä ”Yhä täällä”. 43 kuvaa käsittävä näyttely välittää viestinsä tehokkaasti: lajeja on yhä jäljellä, mutta meidän ihmisten tekemisistä riippuu, miten paljon niitä jatkossa näemme. Paljon on jo hävinnyt.

Ympäristöjournalismilla on Suomessa pitkät perinteet. Ympäristötoimittajat ry perustettiin marraskuussa 1991, ja yhdistyksellä on 130 jäsentä. Vuoden teemana on monimuotoisuus. Toimittajien huoli ympäristön ja maailman tilasta on ajan myötä vain kasvanut, kun ihmisen toimet muokkaavat ympäristöä ja vähentävät luonnon monimuotoisuutta.

Yhä täällä – ympäristökuvia Heurekassa -näyttelyssä on yhteensä 43 kuvaa, jotka 11 ympäristötoimittajaa ovat ottaneet Suomesta ja ympäri maailmaa. Suurin osa näyttelyn kuvien ottajista on toimittajia, ammattivalokuvaajia joukosta on vain osa. Näyttelykuvat on valittu 360 ehdokkaan joukosta ja niiden tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan. Näyttelyn kuvissa on kolme teemaa haasteista: elonkirjo (uhanalaiset lajit), monimuotoisuus (metsät ja suot) sekä ilmastonmuutos.

Mitä toimittajat sitten haluavat valokuvillaan saada aikaan? Parantaa maailmaa? Luoda kauneutta?

Valokuvalla voi kertoa tarinan, ja kuvalla voi vaikuttaa. Kuva on vahva journalistinen argumentti. Näyttelyn valokuvissa on jokaiselle jotain kiinnostavaa: kauneutta, rumuutta, uhkia ja mahdollisuuksia. Osa on luontokuvia, joissa näkyy eläimiä ja kasveja, osa taas ympäristökuvia, joissa näkyy ihmisen kädenjälki.

Avajaisissa ympäristötoimittajien entinen puheenjohtaja ja kunniajäsent Kari Rissan mukaan ympäristötoimittajan tärkein tehtävä on herättää ihmisiä kiinnostumaan ja toimimaan – niin tekstin kuin kuvienkin avulla. Vanhan liiton toimittajana Kari ei halua vain tuoda esiin ongelmia, vaan myös ratkaisuja: miten esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta huomioimalla voidaan edistää myös ihmisten hyvinvointia. Sanojen pitäisi innostaa ihmisiä tekoihin. Rissan kuvia myös on mukana näyttelyssä.

Näyttely on auki tiedekeskus Heurekassa 17.9.-24.10.2021.

Kirjoittaja on Nurmijärven luonto ry:n hallituksen jäsen.