Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven seurakunta aloittaa Sateenkaarimessut – ensimmäinen Klaukkalan kirkossa 24.10.

Nurmijärven seurakunta järjestää lokakuussa Sateenkaarimessun. Kyse on kaikille avoimesta jumalanpalveluksesta, joka on suunnattu sateenkaarivähemmistöihin kuuluville henkilöille sekä henkilöille, jotka haluavat olla tukemassa heitä. Sateenkaarimessuja on järjestetty jo useissa seurakunnissa sekä Pride-tapahtumien yhteydessä, mutta Nurmijärvellä tämä on ensimmäinen kerta.

Ajatus Sateenkaarimessun järjestämisestä Nurmijärvellä syntyi viime keväänä kirkkovaltuuston jäsenen Jyrki Lausvaaran kuunnellessa Nurmijärven seurakunnan seurakuntapastori Anni Pesosen saarnaa.

– Saarnassa rukoiltiin erilaisten ihmisten puolesta ja mietin, että olisi todella tärkeää, että seurakunta kohtaisi kaikenlaiset ihmiset, Lausvaara kertoo.

Työelämässä olevien päihdeongelmaisten parissa pitkän uran tehnyt Lausvaara kertoo kohdanneensa monia seksuaalisen identiteettinsä kanssa kipuilevia ihmisiä. Monet heistä ovat hänen mukaansa kokeneet myös ympäristön tuomitsevuuden ja poissulkemisen.

– Osa päihdeongelmista johtuu seksuaaliseen identiteettiin liittyvistä ongelmista, hän sanoo.

Lausvaaran mukaan tilanne on vuosien mittaan helpottanut, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat nousseet aiempaa enemmän esille.

Vähemmistöt huomioidaan selvästi saarnassa ja rukouksissa, ja kirkon koristelussa on sateenkaariaihe esillä.

Seurakuntapastori Anni Pesonen

– Kaikki, jotka ovat tulleet ulos kaapista, ovat tuoneet helpotusta myös muiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämään, hän toteaa.

Lausvaara korostaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtelu ei ole vain tasa-arvokysymys, vaan pitkälti ihmisoikeuskysymys.

Jyrki Lausvaaran teki Sateenkaarimessun järjestämisestä valtuustoaloitteen kirkkovaltuustolle viime keväänä. Aloitteen allekirjoitti runsaat 20 kirkkovaltuutettua. Aloitteen pohjalta kirkkoneuvosto päätti aloittaa Sateenkaarimessut Nurmijärvellä syksyllä 2021.

Kirkkoneuvoston jäsenen ja kirkkovaltuuston varajäsenen Matti Karin mukaan kirkkoneuvosto kävi asiasta pitkän keskustelun. Kari itse kannatti aloitetta.

– Sateenkaarivähemmistöjä koskevassa positiivisessa huomiossa on kysymys siitä, että takana on pitkä traditio, jossa heitä on syrjitty. Myös evankelis-luterilainen kirkko on osallistunut heidän syrjimiseensä, Kari toteaa.

Sateenkarimessuja valmistelee parhaillaan suuri vapaaehtoisten ryhmä. Messun päävastuullisena pappina ja liturgina toimii seurakuntapastori Anni Pesonen.

– Sateenkaarimessu noudattelee samaa peruskaavaa kuin Klaukkalan iltajumalanpalvelukset yleensäkin. Tällä kertaa vähemmistöt huomioidaan selvästi saarnassa ja rukouksissa, ja kirkon koristelussa on sateenkaariaihe esillä. Musiikki on valoisaa, positiivista ja modernia, hän kuvailee.

Kirkon sateenkaarityö sai alkunsa Kallion seurakunnasta Helsingistä.

Ensimmäinen sateenkaarikansalle suunnattu oma jumalanpalvelus pidettiin Kallion kirkon kappelissa keväällä 1999.

Nurmijärven seurakunnan ensimmäinen Sateenkaarimessu Klaukkalan kirkossa (Ylitilantie 6, Klaukkala) sunnuntaina 24.10. kello 18.

Seuraava Sateenkaarimessu pidetään tulevan vuoden maaliskuussa.