Kaksi koulua yhdeksi yksiköksi? Nurmijärvi valmistelee tiettyjen koulujen hallinnollisia yhdistämisiä

Kunta: Nurmijärvi valmistelee tiettyjen koulujen hallinnollisia yhdistämisiä.

Nurmijärvellä valmistellaan koulujen hallinnollisia yhdistämisiä. Esimerkiksi Palojoen koulu on tarkoitus yhdistää hallinnollisesti Maaniitun kouluun ja Valkjärven koulu Lepsämän kouluun. Katja Juurikko
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärvellä aletaan tänä syksynä valmistella tiettyjen koulujen hallinnollisia yhdistämisiä.

Valmistelun taustalla on Nurmijärven kunnan palveluverkkosuunnitelma, jonka valtuusto hyväksyi viime tammikuussa. Palveluverkkosuunnitelmassa linjataan eteläisen alueen osalta Harjulan ja Syrjälän, Metsäkylän ja Mäntysalon sekä Lepsämän ja Valkjärven koulujen hallinnollisista yhdistämisistä. Keskisen alueen osalta hallinnollinen yhdistäminen koskee Karhunkorven ja Nukarin sekä Maaniitun ja Palojoen kouluja.

– Valmistelu koskee siis kymmentä eri koulua, joista muodostuisi viisi hallinnollista yksikköä, Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen selventää.

Hirvosen mukaan koulujen hallinnollisilla yhdistämisillä pyritään vahvistamaan johtajuutta sekä keventämään ja sujuvoittamaan hallintoa. Lisäksi tavoitteena on muun muassa joustavoittaa toiminnan organisointia ja vahvistaa opetusta.

Toteutuessaan hallinnollisen yhdistämisen näkyvin muutos on se, että kahdella yksiköllä on yksi, yhteinen virkarehtori. Tällä hetkellä useassa edellä mainitussa koulussa rehtorin tehtävää hoitaa niin sanottu luottamusrehtori eli luokanopettajan virassa oleva henkilö oman opettajantyönsä ohella.

– Hallinnollisen yhdistämisen myötä näihin yksiköihin tulisi rehtorin virassa oleva esimies johtajaksi ja sitä kautta hallinto vahvistuisi, Hirvonen selventää.

Koulujen lakkautuksista ei ole kyse.

Nurmijärven kunnanjohtajan Outi Mäkelän mukaan näin johtamiselle jäisi enemmän aikaa.

– Muutoksen myötä rehtori pystyisi keskittymään johtamiseen ja myös opetus saisi lisäresurssia, kun nykyinen luottamusrehtori voisi keskittyä opetustyöhön.

Kahden yksikön yhdistyessä yksiköiden opettajista muodostuisi yksi opettajakunta.

– Tähän liittyy myös kollegiaalinen tuki, joka on tärkeä asia. Hallinnollinen yhdistäminen mahdollistaisi sen, että opettajilla on kollegio, joka on normaalia laajempi. He pystyisivät tukemaan toisiaan työssään entistä paremmin.

Henkilöstön määrään mahdollisella hallinnollisella yhdistämisellä ei Hirvosen mukaan ole juurikaan vaikutusta. Nykyiset luottamusrehtorit jatkaisivat luokanopettajan viroissaan.

Hallinnolliset yhdistämiset mahdollistavat myös Nurmijärven kunnan Nuuka-toimenpidesuunnitelman kirjatun yhden rehtorin viran lakkauttamisen. Tavoitteena on myös alentaa käyttötalouden kustannuksia.

Mäkelän ja Hirvosen mukaan hallinnolliset yhdistämiset eivät toteutuessaan juurikaan vaikuta oppilaan kouluarkeen.

– Kouluarki ei juuri muutu. Ehkä suurin muutos oppilaalle on se, että rehtori vaihtuu eikä hän ole läsnä yksikössä joka päivä. Paikalla ollessaan hänellä on kuitenkin enemmän aikaa sekä oppilaille että henkilökunnalle, koska virkarehtorilla on opetusta vähemmän kuin luottamusrehtorilla.

Mäkelä myös painottaa, että mahdollisen hallinnollisen yhdistämisen tavoitteena on turvata eri kouluyksiköiden toiminta. Koulujen lakkautuksista ei ole kyse.

– Nyt ei olla lakkauttamassa kouluja. Sellaisia suunnitelmia ei ole, hän sanoo ja jatkaa:

– Lapsimäärän kehitys ratkaisee seuraavat vaiheet.

Se, miten kahden koulun hallinnollinen yhdistäminen vaikuttaa koulujen nimiin, ei ole vielä tiedossa.

– Esitykset nimiasiassa tehdään kuulemisten jälkeen, Hirvonen kertoo.

Edellä mainittujen koulujen hallinnollisten yhdistämisten valmistelu etenee rivakasti syksyn aikana.

Tulossa on kuulemistilaisuuksia koulujen oppilaille ja heidän huoltajilleen, henkilökunnalle sekä muille, joita asia koskee tai muutoin kiinnostaa.

Sivistyslautakunta tekee päätöksen koulujen mahdollisista hallinnollisista yhdistämisistä marraskuussa 2021.

Aikaisintaan yhdistämiset voidaan toteuttaa lukuvuoden 2022–2023 alussa eli vuoden päästä syksyllä.

Palveluverkkosuunnitelmassa linjattiin myös siitä, että Uotilan koulun yhdistämistä johonkin toiseen kouluun selvitetään. Lisäksi selvitetään Länsikaaren koulun hallinnollista yhdistämistä Rajamäen kouluun.

Hirvosen mukaan näiden selvitysten aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Näin voit kertoa mielipiteesi

Nurmijärven kunta järjestää koulujen hallinnollisiin yhdistämisiin liittyviä kuulemistilaisuuksia tämän syksyn aikana. Niissä kaikilla, joita asia koskee sekä muilla asiasta kiinnostuneilla, on mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta.

Yleiset kuulemistilaisuudet järjestetään terveysturvallisesti kouluilla seuraavasti:

Karhunkorpi–Nukari: torstaina 7.10. klo 18–19.30 Karhunkorven koululla.

Maaniittu–Palojoki: maanantaina 11.10. klo 18–19.30 Palojoen koululla.

Harjula–Syrjälä: tiistaina 12.10. klo 18–19.30 Harjulan koululla.

Metsäkylä–Mäntysalo: tiistaina 2.11. klo 18–19.30 Metsäkylän koululla.

Lepsämä–Valkjärvi: torstaina 4.11. klo 18–19.30 Valkjärven koululla.

Lisäksi asiasta voi jättää kirjallisen mielipiteen viitteellä ”Hallinnolliset yhdistämiset” viimeistään 5.11. mennessä toimittamalla sen osoitteeseen Nurmijärven kunnan sivistystoimi, PL 37, 01901 Nurmijärvi tai sähköpostitse kunta@nurmijarvi.fi.

Koulujen henkilökunnalle järjestetään omat kuulemistilaisuudet.

Koulujen oppilaita kuullaan kyselyn muodossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut