Sivistyslautakunnan lausunto: Lukion sijoittumista tulee arvioida vielä tietyistä näkökulmista

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven lukioratkaisu on jälleen noussut keskusteluun.

Viimeisimpänä asiasta keskusteltiin viime viikolla kokoontuneessa Nurmijärven sivistyslautakunnassa, jonka tehtävänä oli antaa lausunto talonrakennuksen investointiohjelmasta 2022–2026.

Investointiohjelmassa on mukana merkittäviä sivistys- ja hyvinvointitoimialaan kohdistuvia talonrakennushankkeita: Rajamäen kampus, Urheilupuiston koulu sekä lukioratkaisu. Aiemmin Nurmijärvellä päätettiin, että Nurmijärven lukio toteutetaan Kirkonkylään Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen.

Sivistyslautakunnan kokouksessa Veikko Ollila (vas.) teki muutosesityksen siitä, että Rajamäen kampuksen suunnittelussa huomioitaisiin myös lukion tarvitsemat tilat. Esitys ei saanut riittävää kannatusta.

Otto Suhonen (kesk.) teki puolestaan muutosesityksen siitä, että Nurmijärven lukion sijoittumista arvioidaan muutamista näkökulmista ennen kuin suunnitteluvaihe käynnistyy. Suhosen muutosesitys sai taakseen riittävän kannatuksen.

Sivistyslautakunnan lausunnossa edellytetäänkin nyt muun muassa sitä, että Nurmijärven yhteiskoulun vanhan liikuntasalin osalta tulee selvittää tilojen kunto ja arvioida, onko tilat järkevämpää toteuttaa uudistiloina ja mikä on tämän vaikutus hankkeen kustannusarvioon.

– Koulun auditorion suunnittelun yhteydessä tulee arvioida sen soveltuvuutta esimerkiksi valtuuston kokouksiin, koska kunnantalon valtuustosali on tulossa elinkaarensa loppuun, Suhosen muutosesityksessä todetaan.

Lisäksi lautakunta muistuttaa lausunnossaan että rakennushankkeen väistötilakustannuksia ei ole arvioitu tai huomioitu kustannusvertailussa,

– Jos lukio rakennettaisiin ensin Krannilaan, niin mikä olisi sen vaikutus väistötilatarpeeseen ja -kustannuksiin?

Lautakunta edellyttää myös riittävien pysäköintitilojen toteuttamista opiskelijoille ja sen arviointia, että lukio-opiskelijoille luodaan tarpeeksi rauhalliset opiskelutilat sekä ilat itsenäiseen opiskeluun.

– Mikäli lukio ja yläkoulu sijoittuisivat samaan rakennukseen, on varmistettava, että lukiolaisten opiskelutilat, itsenäisen opiskelun tilat ja ylioppilaskirjoituksiin tarkoitetut tilat on sijoitettu siten erilleen yläkoululaisten tiloista, että yläkoululaisten siirtymistä, välitunneista ja ruokailuista syntyvä melu ei häiritse lukiolaisten opiskelua ja ylioppilaskirjoituksia, lausunnossa todetaan.

Lautakunta edellyttää myös, että yhä arvioidaan lukion mahdollisuudet houkutella riittävä määrä opiskelijoita tarpeeksi laajan kurssitarjottimen luomiseksi.

Lausunnon mukaan sivistyslautakunta katsookin, että mikäli näiden asioiden perusteella päätöstä lukion sijoittumista on vielä tarpeen muuttaa, Nurmijärven yhteiskoulun saneeraus tulee toteuttaa toukokuussa 2021 valmistuneen Nurmijärven yhteiskoulun hankesuunnitelman mukaisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut