Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Haluan saada ihmiset itkemään ja nauramaan" – Riku Suorela opetteli puhumaan vatsasta

Lepsämäläinen Riku Suorela on pitänyt esiintymisestä pienestä pitäen. Suorelan ollessa pieni, hän fanitti Hevisaurusta ja piti olohuoneessaan esityksiä. Lisäksi omakotitalon pihalla oli kesäteatteriesitys, jonka poika itse teki.

– Riku oli myös Talentissa mukana aloitettuaan koulun. Hän on aina ollut todella taiteellinen ja luova. Minulle ei tullut yllätyksenä, että hän haluaa esiintyä, pojan äiti Soile Suorela sanoo.

Neljä vuotta sitten poika seurasi innokkaasti Talent Suomea ja etenkin siellä esiintynyttä Sari Aaltoa, joka puhui vatsastaan.

– Kun näin hänen esiintyvän, tiesin, että haluan itsekin oppia puhumaan vatsasta, Suorela sanoo.

Hän aloitti opettelemisen katsomalla opetusvideoita. Nopeasti oppiva poika oppi jutun jujun jo parissa päivässä.

– Kaikki voivat oppia puhumaan vatsasta. Täytyy olla vain pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, kun opettelee puhumaan niin, etteivät suu tai huulet liiku, hän sanoo.

Haluan saada ihmiset itkemään ja nauramaan.

Riku Suorela

Vatsastapuhumisesta innostuneella Suorelalla on kymmeniä nukkeja, joiden kanssa hän esiintyy. Viime vuonna juuri ennen koronaa hän kävi perheineen Amerikassa, josta matkaan tuli kaksi nukkea lisää.

– Suomesta löytyy ihan hyvin perus nukkeja, mutta Amerikasta löysimme putiikin, joka oli Rikulle kuin aarreaitta, Soile Suorela sanoo.

Jo matkaan lähdettäessä Riku Suorela oli sanonut haluavansa käydä vanhanajan lelukaupassa.

– Sanoin hänelle, ettemme voi tietää, onko siellä yhtään nukkea ja muistutin, ettei hän saa pettyä, jos niitä ei olekaan, Soile Suorela sanoo.

Kun he kävelivät liikkeeseen sisään, siellä heitä odotti iso ständi täynnä käsinukkeja.

– Ne olivat hyvälaatuisia ja kaikin puolin hyviä nukkeja. Riku on tilannut suuren osan nukeistaan ulkomailta, koska valikoima on muualla Suomea parempi, Soile Suorela sanoo.

Riku Suoerla ei varsinaisesti harjoittele vatsastapuhumista, mutta jos edessä on esiintyminen, hän miettii valmiiksi esityksen rungon ja käy sitä hieman läpi. Koronan takia esiintymisiä ei ole viime aikoina juuri ollut. Viimeisin esiintyminen oli elokuun lopulla Rajamäen kyläpäivillä.

– Oli kiva päästä pitkän tauon jälkeen esiintymään, vaikka paikalla oli normaaliin kyläpäivään verrattuna yllättävän vähän ihmisiä. Ennen koronaa tein muutaman keikan lasten syntymäpäivillä, niitä odotan pääseväni tekemään lisää, Riku Suorela sanoo.

Hän on esiintynyt myös Taekwondo Nurmijärven pikkujouluissa.

Tavoitteena on päästä tulevaisuudessa keikkailemaan vatsastapuhujana.

– Haluan saada ihmiset itkemään ja nauramaan.

Vatsastapuhuminen ei ole aivan yksinkertaista, vaikka sen voi oppia kuka tahansa. Suorelan mukaan erityisesti kaksi kirjainta tuottavat vaikeuksia, kun ne koittaa ääntää liikuttamatta suuta tai huulia.

– Vaikeimmat ovat p ja m. On vaikeaa puhua liikuttamatta suuta, mutta kuitenkin niin, että puheesta saa selvää, hän sanoo.

Vatsastapuhuminen on Soile Suorelan mukaan hyvä harrastus siinäkin mielessä, ettei se välttämättä maksa mitään.

– Nuken voi tehdä vaikka villasukasta, jos ei halua ostaa oikeaa käsinukkea.

Tällä hetkellä esiintymishaluinen nuori on mukana myös Helsingin Kaupunginteatterin joulukuussa ensi-iltansa saavassa musikaalissa Saiturin joulu.