K60-tapahtumat: Esillä puiden tarinat ja Aleksis Kiven dna

Nurmijärven K60-tapahtumasarja jatkuu lokakuussa Nurmijärven museon järjestämillä luennoilla.

Tiistaina 5.10. kello 13 elokuvateatteri Kino Juhassa kuullaan, mitä dna voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista. Joidenkin mielestä Aleksis Kiven isän Erik Johan Stenvallin biologinen isä ei ollut kirkonkirjoihin merkitty Anders Johan Stenvall, vaan Raalan kartanon aatelisisäntä Carl Henrik Adlercreutz.

Asia kiinnosti myös tamperelaista Antti Kivivallia. Olihan kyseessä kaukainen sukulainen: Aleksis Kivi oli Kivivallin isoisän isoisän isän pikkuserkku. Aiemmin sukulaissuhteiden varma selvittäminen oli mahdotonta, mutta dna-testien kehittyminen on muuttanut tilanteen. Kivivalli sai innostettua selvitystyöhön mukaan sukututkija Jere Markkasen ja toimittaja Regina Raskin.

Työn tulokset esiteltiin Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa keväällä 2019. Dna-testit osoittivat vuosikymmeniä kiertäneet huhut vääriksi. Stenvallien ja Adlercreutzien perimä oli täysin erilainen.

Nyt Antti Kivivalli saapuu Nurmijärvelle kertomaan, miten dna-tutkimuksen avulla voidaan selvittää vuosisatoja vanhoja sukulinjoja. Miten kansalliskirjailijamme sukujuurten selvitystyö käytännössä eteni? Mitä tutkimuksen jälkeen on tapahtunut ja mikä oli selvityksen merkitys?

Rajamäen kirjaston tapahtumassa tutustutaan puolestaan puiden kiehtovaan elämään. Puut ympäröivät meitä, ne ovat elävää kulttuuriperintöä ja voivat kertovat tarinoita vuosikymmenten tai jopa -satojen takaa. Dendrologi Heikki Kiuru saapuu 12.10. kello 15 kertomaan puiden elämästä ja kotipihan puunhoidosta.

Klaukkalassa puolestaan sukelletaan syvälle menneeseen 26.10. kello 15. Vieraaksi saapuu Vantaan kaupunginmuseon arkeologi  Andreas Koivisto, joka on johtanut kaivauksia ympäri Suomen ja tutustunut erityisesti Uudenmaan keskiajan ja historiallisen ajan arkeologiaan. Luennon aikana hän kertoo ruotsalaissiirtolaisten saapumisesta Uudellemaalle käyttäen historiallisen Helsingin pitäjän aluetta esimerkkinä.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut