Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan kehätie on nyt kokonaan valmis – kustannukset alittuivat 8,2 miljoonalla

Urakka: Uusi tie otettiin käyttöön vuoden etuajassa, kustannukset alittuivat 8,2 miljoonalla.

Klaukkalan keskustan kiertävä kehätie ja sen eritasoliittymät viimeistely- ja vihertöineen ovat nyt kokonaisuudessaan valmiit.

Väylän projektipäällikkö Antti Koski kertoo, että työt valmistuivat viime viikon lopulla.

– Viimeisimpänä tehtiin yksi yksityistien pätkä, hän sanoo.

Tänä syksynä kehätiellä viimeistelty myös muun muassa luiskia. Niitä korjailtiin ja paikkailtiin rankkasateiden takia.

– Vielä ensi keväänäkin todennäköisesti paikkaillaan vielä nurmetuksia ja muita. Lisäksi joitain istutuksia vielä tehdään, mutta muuten tie on nyt täysin valmis.

Kehätielle tehdään myös aiemman suunnitelman mukaisesti viimeinen päällystekerros noin kaksi vuotta tien avaamisen jälkeen.

Urakoitsijalla on viiden vuoden takuuaika.

Projektipäällikkö Antti Koski.

– Tämä toteutetaan vuoden 2023 kesällä, Koski kertoo.

Lisäksi erillisenä projektina moottoritielle Klaukkalan ja Nurmijärven välille toteutetaan liikenteenhallintajärjestelmä, joka koostuu vaihtuvista nopeusrajoitusmerkeistä ja tiedotusopasteista sekä muista sään ja liikenteen mittauslaitteista. Tämä valmistuu syksyn aikana. Normiopasteen toteuttaman hankkeen toteutuskustannukset ovat noin kolme miljoonaa euroa, ja sen rahoittaa Väylävirasto, Nurmijärven kunta ja Fintraffic Tie.

Kehätien valmistuminen on Nurmijärvelle merkittävä asia. Kyseistä tietä odotettiin ja sitä suunniteltiin noin 40 vuotta.

Erinäisten vaiheiden ja useiden hallinto-oikeuteen ja myös korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten jälkeen rakennustyöt alkoivat puuston poistolla marraskuussa 2018. Varsinaisen tieyhteyden rakentaminen alkoi helmikuussa 2019.

Sen jälkeen työt koko hankkeen osalta ovat edenneet ripeästi, ja tie saatiin liikenteen käyttöön liki vuoden arvioitua aikataulua aiemmin. Ensimmäiset autot ajoivat kehätiellä 26.11.2020.

Sen lisäksi, että tie saatiin etuajassa käyttöön, myös kustannukset alittuivat reilusti.

Hankkeen alkuperäinen kustannusarvio oli 42 miljoonaa euroa, josta Nurmijärven kunnan osuus oli 10 miljoonaa euroa.

Lopulliset kustannukset ovat 33,8 miljoonaa euroa, eli 8,2 miljoonaa euroa arvioitua alemmat. Nurmijärven kunnan osuus on 8,1 miljoonaa euroa. Hanke on osa valtion korjausvelkaohjelmaa.

– Kustannusarvion alittuminen johtuu muun muassa hyvin onnistuneesta kilpailutuksesta, massansiirtojen optimoinnista suunnittelussa ja urakoitsijan tehokkaasta työn suorituksesta nopeassa aikataulussa, Koski selventää.

Hankkeen urakoitsijana toimi Kreate Oy.

Koski kertoo, että urakoitsijalla on Klaukkalan kehätiestä viiden vuoden takuuaika.

– Se tarkoittaa sitä, että pidämme vuosittain takuukatselmuksen, jossa tarkistamme, että tie on siinä kunnossa kuin pitää olla eikä tiehen ole tullut esimerkiksi painaumia, Koski selventää ja jatkaa:

– Jos rakenteissa havaitaan puutteita, niin urakoitsija on takuuaikana velvollinen ne korjaamaan.

Kokonaisuudessaan Koski kuvaa Klaukkalan kehätien urakkaa onnistuneeksi.

– Kilpailutus onnistui hyvin, urakoitsija oli tehokas ja työt sujuivat hyvässä yhteistyössä. myös yhteistyö Nurmijärven kunnan kanssa toimi hyvin, hän kiittelee.

Urakka on poikinut nurmijärveläisiltä matkan varrella paljon palautetta. Tien käyttöönoton jälkeen palautetta annettiin ennen kaikkea peuroista ja peurakolareiden määristä. Osa kuntalaisista toivoi tielle hirviaitaa, mutta sellaista ei toteutettu. Sen sijaan osuudelle asennettiin peuramerkkejä.

Viime aikoina palautetta on tullut erityisesti melusuojauksista. Osa palautteenantajista on kokenut, että tiestä aiheutuu liikaa melua ja toivonut parempia melusuojauksia. Melusuojauksiin ei ole tällä tietoa luvassa muutoksia.