Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Numlahden kartanon isäntä Sam Borup aloitti maanviljelyn suoraan syvästä päästä – auttaa nyt uupuneita kollegoita

Maanviljelijät : Viljelijä Sam Borup auttaa nyt uupuneita kollegoita: ”Meille saa aina soittaa”

Numlahden kartanon nuori isäntä Sam Borup, 37, aloitti vuonna 2008 maanviljelyn suoraan ”syvästä päästä”.

— Sukupolvenvaihdos oli huonosti toteutettu. Asiaa ei avattu ja puhuttu riittävästi. Se oli erittäin rankkaa aikaa. Vastoinkäymisiä oli monesta suunnasta.

Huonosti voinut parisuhde ei parantanut asiaa. Edellisen elämänvaiheen loppuminen ajoi Borupin vahvaan burnoutiin ja masennukseen. Toisaalta se opetti tuntemaan rajansa.

— Nyt ollaan hyvässä flowssa, suvantoaiheesta on päästy eteenpäin. 90 pinnaa siitä on Saanan (Kamunen) ansiota. Terve parisuhde tuo yrittäjyyteen uutta draivia.

Vanhoista asioista on päästy ehjänä eteenpäin.

Ihminen voi olla ulospäin ihan eri. Ei minustakaan kukaan muu kuin Saana nähnyt, millaista se voi olla.

Sam Borup

—On yhä monia tiloja, joissa isäntäpariskunta on sanonut, että ei hemmetti, pakko erota kun me vihataan toisiamme. Mutta pankki sanookin, että ei. Että koettakaapa nyt jatkaa.

Borup huomauttaa, että maanviljelijöiden uupumisesta puhutaan todella vähän.

—Ihminen voi olla ulospäin ihan eri. Ei minustakaan kukaan muu kuin Saana nähnyt, millaista se homma voi olla.

Mies sanoo epäonnistumisen olevan onnistumisen alku. Ei se, miten monta kertaa kaatuu, vaan se, miten monesti nousee ylös. Viljelijä korostaa, ettei suoritustason tarvitse olla jatkuvasti sataa prosenttia.

— Meille voi aina soittaa, jos joku on pahassa elämäntilanteessa tai uupunut.

Borupin mukaan maatilaa voi olla henkisesti hankalaa myydä, jos harteilla on sukupolvien historia.

Numlahden kartano toimi viljatilana 2017 asti. Sen jälkeen saapuivat lehmät ja pikkuvasikat.

— On hyvä, että on löytänyt kumppanin, jolla on samanlaiset näkemykset. Olen äärimmäisen kiitollinen, että Saana on suostunut muuttamaan tänne.

Saana Kamunen, 29, muutti Nurmijärvelle Nivalasta, kun tapasi Sam Borupin isossa maanviljelijöiden Fb-ryhmässä vuonna 2017. Samasta ryhmästä Borup kertoo saaneensa myös vertaistukea yksinäisessä ammatissa.

Viljelijän mukaan työ on yksinäistä. Some on helpottanut asiaa. Se tuo paljon näkemystä myös koko maan tasolla. Siellä jaetaan käytännöt, kaikki syntymän ja kuoleman välillä.

— Joinain päivinä maatilan arki voi olla pirskahtelevan ilon sijaan pirskahtelevaa harmitusta. Jos eläimiä kuolee, vettä sataa väärään aikaan, tai koneet hajoavat. Tai että ne kaikki tapahtuvat saman päivän aikana.

Kamunen toimi aiemmin Nivalassa maatalouslomittajana.

— Onhan se ollut iso elämänmuutos, Nivalasta tähän Stadin kupeeseen. Ensimmäinen ajatus oli, että täällä on paljon lehtipuita!

— Eihän Nivalassa ole kuin kuusia ja lehmiä! Borup vinoilee.

— No siellähän on lehmiä yhtä paljon kuin asukkaita!

Sam Borupille on tullut yllätyksenä, miten paljon ennakkoluuloja ihmisillä on stadin läheisyydestä.

— Etelän veteliä ja vegaaneja. En ymmärrä oikein, miten Helsinki on saanut tämän maineen, joka kattaa käytännössä jo koko Uudenmaan. Meitä parjataan maajusseina, nyt myös stadilaisina!

Hän haluaisi, että maanviljelijät olisivat aidosti ylpeitä siitä, mitä he tekevät, ja tunnustaisivat sen, että heidän omilla päätöksillään on iso vaikutus niin omaan tulokseen kuin koko viljelijäkentän maineeseen.

— Nythän me ollaan maataloustuottajina leimauduttu sellaisiksi, että me vain valitamme joka asiasta. Se, ettei pystyisi vaikuttamaan, on pötypuhetta.

Borupin mukaan tukisidonnaisuus näyttelee huomattavasti pienempää roolia kuin annetaan ymmärtää.

Viljelijäpari herää päivittäin kello 8-9 aikaan.

— Eivät kaikki viljelijät herää kuudelta aamulla. Haluamme vain tehdä tästä hirveän paljon vaativampaa työtä, mitä tämän tarvitsisi olla.