Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lepsämän vanhan puukoulun kohtaloa ratkotaan Nurmijärvellä – kaksi vaihtoehtoa

Lepsämän vanhan puukoulun kohtaloa ryhdytään nyt ratkomaan Nurmijärvellä.

Vuonna 1929 valmistunut kaksikerroksinen rakennus on ollut poissa käytöstä sisäilmaongelmien takia. Sen lopullisesta kohtalosta ei kuitenkaan ole vielä päätöstä. Kyseinen puukoulu on asemakaavassa suojeltu rakennus.

Esillä on ollut kaksi vaihtoa.

Nurmijärven tekninen lautakunta käsitteli viime keväänä tuhopoltossa tuhoutuneen Lepsämän toisen koulurakennuksen uudelleenrakentamista. Tässä yhteydessä hankesuunnitteluryhmä teknisen johtajan Jouko Lehtosen johdolla esitti, että vanha puukoulu peruskorjattaisiin ja sinne sijoitettaisiin muun muassa koulun ruokailu ja keittiötilat. Tuhoutunut koulurakennus olisi esityksen mukaan jätetty rakentamatta ja nostettu siitä saatava vakuutuskorvaus.

Lautakunta päätti kuitenkin toisin: palanut koulurakennus uudelleen rakennetaan uudelleen ja siihen sijoitetaan muun muassa keittiö- ja opetustiloja. Lautakunta vaati myös, että selvitetään ratkaisua, jossa Lepsämän koulun kaikki tarvittavat lisätilat sijoitetaan tähän uudisrakennukseen, jolloin vanhan puukoulun korjauksia ei tarvittaisi. Sivistyslautakunta oli viime keväänä antamassaan lausunnossa samalla kannalla.

Nyt aiheesta on valmistunut kaksi laskelmaa.

Mikäli tuhopoltetun rakennuksen tilalle tehtävän uudisrakennuksen lisäksi vanha puukoulu korjataan opetuksen ja henkilökunnan tiloiksi, on rakentamiskustannus yhteensä 3,93 miljoonaa euroa. Laskelman mukaan sekä uudisrakennus että puukoulun korjaus maksaisivat molemmat noin 1,96 miljoonaa euroa.

Mikäli taas kaikki opetustilat ja henkilökunnan tilat sijoitetaan tuhoutuneen koulun tilalle rakennettavaan uudisrakennukseen ja vanha puukoulu korjataan vain kevyesti varastotiloiksi, maksaisi se 4,97 miljoonaa euroa. Tässä vaihtoehdossa uudisrakennuksen hintalappu olisi 3,37 miljoonaa euroa ja puukoulun korjaushinta 1,6 miljoonaa euroa.

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan esittää tekniselle lautakunnalle, että kaikki opetustilat ja henkilökunnan tilat sijoitetaan tuhoutuneen koulun tilalle rakennettavaan uudisrakennukseen vaihtoehdon 2 mukaisesti.

Sivistyslautakunta edellytti myös, että uudet koulutilat tulee toteuttaa muuntojoustavia tilaelementtiratkaisuja käyttäen, jolloin tilojen siirtäminen ja muuntelu on myöhemmin mahdollista, mikäli muutokset palveluverkossa sitä edellyttävät.

Lisäksi sivistyslautakunnan mukaan sivistystoimialalla ei ole käyttötarvetta puukouluun korjattaville tiloille, vaan lähtökohtaisesti niille tulisi etsiä jokin muu käyttötarkoitus.