Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukes testasi 10 heijastinliivin heijastavuuden – tässä tulos

Heijastinliivien heijastavuus on todettu hyväksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Niiden käyttäminen antaa iltojen pimetessä hyvän turvan ulkona liikkuessa ja voi pelastaa hengen liikenteessä.

Tukes testautti 10 heijastinliiviä ja ulkoiluliiviä, joiden tarkoituksena on lisätä käyttäjän näkyvyyttä. Liivien heijastavuudessa ja päivänäkyvyydessä ei ollut turvallisuutta vaarantavia puutteita.

– Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että tuotteet, joiden annetaan ymmärtää lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä, todellisuudessa tekevät niin. Sen vuoksi olemme testauttaneet näitä liivejä. Tulokset olivat heijastavuuden suhteen hyviä. Voimme siis suositella lämpimästi heijastinliivien käyttöä kaikille, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Soili Huttunen.

Tukes muistuttaa, että heijastinliivi kannattaa pukea myös lemmikille.

Lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Vanhemman vastuulla on huolehtia, että lapsella ja nuorella on heijastin tai heijastinliivi käytössä aamuhämärissä tai illan pimeydessä liikkuessaan.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että noin joka kuudes heijastinta käyttämätön, pimeällä onnettomuudessa kuollut jalankulkija olisi voinut pelastua, jos heijastin olisi ollut käytössä. Tieto perustuu vuosien 2014–2018 kuolinonnettomuuksiin.

– Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä näkyy jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Heijastinliiviä hankkiessa tulee varmistaa, että se on EU-tyyppitarkastettu ja siinä on muun muassa CE-merkintä sekä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

– Heijastinliivit ovat henkilönsuojaimia ja niiden pitää täyttää tietyt vaatimukset muun muassa heijastavuuden suhteen. Tätä vaatimusta ei voi kiertää esimerkiksi nimeämällä liivin juoksuliiviksi heijastinliivin sijaan, Huttunen sanoo.

Tukesin mukaan heijastinliiveissä oli puutteita oli asiakirjoissa, merkinnöissä ja käyttöohjeissa.