Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pappilan peruskorjaus on nyt valmis – avoimet ovet lauantaista keskiviikkoon

Kirkonkylällä sijaitsevan Pappilan, josta aiemmin käytettiin nimeä Iso Pappila, mittava ja pitkään jatkunut peruskorjaus on valmistunut.

– Kokonaiskustannukset, johon sisältyvät muun muassa suunnittelu, kaikki rakennustyöt tarvikkeineen ja rakennustöiden valvonta sekä myös uudet kalusteet, astiat ja tekstiilit sekä muu tarpeellinen, ovat noin 1,9 miljoonaa euroa, kertoo talousjohtaja Maria Sairanen Nurmijärven seurakunnasta.

Rakennuksen sisäpuoliset purkutyöt tehtiin seurakunnan omana työnä vuoden 2018 aikana. Päätöksen urakoitsijasta kirkkoneuvosto teki joulukuussa 2019, jolloin urakoitsijaksi valittiin halvimman tarjouksen tehnyt Rakennustoimisto Anttonen Oy. Urakkahinnaksi tuli tuolloin noin 1,3 miljoonaa euroa. Tähän summaan sisältyi ainoastaan rakennuksen sisäpuolen peruskorjaus.

Rakennuksen sisäpuolinen peruskorjaus toteutettiin vuoden 2020 aikana.

– Peruskorjauksessa korjattiin rakennuksen perustusta, lisättiin lämmöneristystä ja uusittiin lämmitysjärjestelmä sekä ilmastointi. Myös seinien ja lattioiden pintamateriaalit vaihdettiin ja lämmityskeittiö uusittiin nykyvaatimusten mukaiseksi, Sairanen kertoo.

– Lisäksi rakennuksen päätyosassa oleva tila remontoitiin kappeliksi ja tilojen esteettömyyttä parannettiin, hän jatkaa.

Värit ja kuistirakennelmat ovat vuosien varrella vaihdelleet.

Kuluvan vuoden aikana rakennusta on kunnostettu ulkopuolelta.

– Vesikatto uusittiin sekä ulkoverhous kunnostettiin ja maalattiin. Myös piha-aluetta on kunnostettu.

Viherrakennus- ja asvaltointityöt valmistuvat ovat vielä kesken ja ne valmistuvat vuonna 2022.

Pappilan sisätilat muodostuvat kahdesta salista, kolmesta kammarista, pienestä kappelista, lämmityskeittiöstä sekä saniteetti- ja eteistiloista. Tilat ovat esteettömiä.

– Huoneet on nimetty Pappilassa vuosisatojen aikana vaikuttaneiden naisten mukaan, kertoo seurakuntapastori Anni Pesonen.

Niinpä Pappilasta löytyvätkin Amandan sali, Helmin sali, Toinin kammari, Kirstin kammari sekä Sanelman kammari. Neljää ensimmäistä tilaa yhdistää se, että ne ovat saaneet nimensä Pappilassa eri aikoina asuneiden kirkkoherrojen puolisoilta.

Viides, Sanelman kammari, sen sijaan on omistettu Kirkkoherra Kankaisen ja hänen perheensä pitkäaikaiselle taloudenhoitajalleen Sanelma Pajalalle.

Kaikista näistä naisista kerrotaan lisää kuhunkin huoneeseen tulevassa muistotaulussa.

Pappila on rakennettu vuosina 1843–46.

– Värit ja kuistirakennelmat ovat vuosien varrella vaihdelleet. Viimeiseksi rakennukseen on lisätty nyt kappelina toimiva puolikaaren muotoinen päätyhuone ja pääsisäänkäynnin pylväskuisti, Anni Pesonen kertoo.

Pappilassa voi järjestää perhejuhlia ja muita pieniä tilaisuuksia ensi vuodesta eteenpäin. Tiloja voi vuokrata jo nyt seurakuntatoimistosta, mutta ajankohta, jota vuokraaminen koskee, voi olla aikaisintaan 1.1.2022.

Tiloja vuokrattaessa lauantaisin etusijalla ovat muistotilaisuudet, sunnuntaisin kastejuhlat.