Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uljas laulujoutsen vangitsi luontokuvaajan täysin – Nurmijärveläinen Jukka Pihlainen kuvannut Jokelan joutsenia seitsemän vuotta

Henkilö: Nurmijärveläinen Jukka Pihlainen käyttää vuosittain tolkuttoman paljon aikaa laulujoutsenten kuvaamiseen.

Laulujoutsenia seitsemän vuotta kuvannut nurmijärveläinen Jukka Pihlainen innostui valokuvauksesta jo kymmenvuotiaana ollessaan vanhempiensa kanssa erävaelluksella Lapissa.

– Isovanhemmat ostivat minulle oman kameran ja siitä se kuvausinto alkoi, Pihlainen muistelee 47 vuoden takaista alkusysäystä rakkaaseen harrastukseen.

Pihlainen on kuvannut elämänsä aikana paljon eri eläimiä, mutta erityisesti Tuusulan Jokelan laulujoutsenet tekivät häneen sellaisen vaikutuksen, että hän on käyttänyt kansallislintujen kuvaamiseen tolkuttoman paljon aikaa.

– Kuvausreissu kestää 2–3 tuntia. Onneksi asun viiden kilometrin päässä Jokelasta, Nurmijärven Nukarilla. Välillä olen käynyt sekä aamulla että illalla kuvaamassa, kun joutsenet ylittävät suojatien Opintiellä.

Vaikka joutsenten suojatien ylittäminen on Pihlaisesta erikoista, ja hän on käyttänyt sen ikuistamiseen paljon aikaa, on hän seurannut joutsenten touhuja muuallakin Jokelan keskustan tuntumassa. Hän on kuvannut joutsenia muun muassa pesänrakennuspuuhissa ja nyt myös niiden lentoharjoituksia koulukeskuksen lammella.

Suurin osa joutsenaiheen parissa vietetystä ajasta ei suinkaan kulu kamera kädessä Jokelassa.

– Kuvien ja varsinkin videoiden käsittely vievät paljon aikaa. Välillä päivästä saattaa kulua 10 tuntia. Onneksi on aikaa, kun olen eläkkeellä.

Pihlainen kuvaa joutsenia kahden kiinteäpolttovälisen kameran kanssa.

Toiveissa on ostaa uusi järjestelmäkamera ja ottaa entistä parempia kuvia ja videoita.

– Olen ottanut Jokelan joutsenista kymmeniä tuhansia kuvia. Ne ovat päivämäärän mukaan tallessa tietokoneellani. Haluaisin tehdä kirjan Jokelan laulujoutsenista, mutta tarvitsen siihen vielä parempilaatuisia kuvia.

Pihlainen on tarkka siitä, ettei hän häiritse joutsenia.

– Luottamuksen syntymiseen menee aina keväällä aikaa, mutta uskon, että ne tunnistavat minut.

Pihlaisella on myös toinen luontoon liittyvä harrastus. Hän polkee mielellään 27-vaihteisella maastopyörällään Järvenpään, Nurmijärven ja Hyvinkään metsissä.

– Olen pikkupojasta saakka viihtynyt luonnossa. Siellä on kaunista ja rauhallista.

Talvisin, kun joutsenet ovat sulien vesien äärellä, Pihlainen keskittyy kotipihansa lintujen kuvaamiseen.

– Aloitan pian lintujen talviruokinnan omassa pihassani, ja kuvaan samalla pihapiirin lintuja. Minulla on myös riistakamera, välillä kaksikin, syvällä metsässä Nurmijärven puolella. Siellä olen haaskalta saanut kuvattua esimerkiksi kanahaukan ja kaksi ilvestä. Hirvieläimiä siellä liikkuu myös.

Vaikka Pihlainen välillä kuvaa muitakin eläimiä, on kaikista kuvauskohteista rakkain laulujoutsen, ja nimenomaan Jokelan keskustassa pesivä pari. Niiden kuvaamiseen hän käyttää vuosittain yli puolet vuodesta.

– Laulujoutsenessa on jotakin uljasta, kun se levittää siipensä. Se valittiin Suomen kansallislinnuksi vuonna 1981. Aikoinaan laulujoutsen oli arka erämaalintu, joka eli Pohjois-Suomen syrjäisimmillä suoalueilla. Se oli kuolemassa sukupuuttoon 1940–50-luvulla, mutta suojelutoimilla kanta alkoi elpyä ja nyt joutsenia on Etelä-Suomessakin. Laulujoutsen voi elää lähes 30-vuotiaaksi, Pihlainen kertoo.

Pihlaisen seuraama joutsenpari sai tänä kesänä seitsemän poikasta. Jokelan toisella joutsenparilla on ollut pesä Lepolan pohjoispuolella Virtalanlammella. Akuksi ja Alinaksi ristityt joutsenet saivat tänä kesänä viisi poikasta.

Nyt joutsenen poikaset tekevät lentoharjoituksia, ja Pihlainen on jo nähnyt, kun ne lentävät koulukeskuksen lammen yli.

– Aion seurata niitä tänäkin vuonna siihen saakka, kun ne muuttavat pois. Eli todennäköisesti lokakuuhun.