Kiertokapula esittää tasataksaa jätemaksuihin – uuden perusmaksun laskutus alkaa tammikuussa

Keskiuusmaalaisissa kotitalouksissa maksetaan ensi vuoden tammikuusta alkaen jätehuollon perusmaksua.

– Maksu jaetaan kuukausieriin. Joissakin taloyhtiöissä se esimerkiksi tulee maksuun vasta helmi–maaliskuussa ja se laskutetaan kolmen kuukauden välein tyhjennyslaskujen kanssa, kertoo Kiertokapulan talous- ja hallintopäällikkö Pekka Sahlberg.

Sahlbergin mukaan jo 80 prosenttia suomalaisista maksaa perusmaksua.

– HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) alue on oikeastaan se loput 20 prosenttia, jossa perusmaksu ei ole käytössä.

Kiertokapula esittää, että perusmaksu olisi 31,20 euroa vakituisille asuinhuoneistoille (1–4 huoneistoa), viisi huoneistoa tai enemmän käsittäville taloyhtiöille 21,60 euroa per huoneisto ja vapaa-ajan asunnoille 15,60 euroa.

Perusmaksu kattaa sellaisia palveluita, joita ei voi suoraan kohdistaa yksittäiselle asiakkaalle kuten jätteiden vastaanotto, vaarallisten jätteiden ja muiden maksuttomien jätteiden keräys ja käsittely, jäteneuvonta, rekisterien ylläpito, viestintä ja jätehuoltoviranomaisen toiminta.

Perusmaksu tuo mukanaan sen, että Kiertokapulan viidelle jäteasemalle voi tammikuusta alkaen viedä maksutta entistä enemmän jätelajeja. Ilmaisjakeiden määrä nousee kuudesta yhdeksääntoista.

– Eniten meille tuodaan haravointijätteitä, risuja ja puhdasta puuta. Jatkossa ne toivottavasti päätyvät oikeaan paikkaan eli meille, eikä tienvarsille tai metsiin.

Kiertokapula on luvannut Keski-Uudellemaalle uuden jäteaseman perusmaksuun ja palvelutason parantamislupaukseen liittyen.

– Käymme parhaillaan keskusteluja tontista Keravan ja Tuusulan kanssa. Kyseessä on muutaman vuoden projekti, mutta tulossa on nykyaikainen jäteasema, joka toimii myös miehittämättömänä, Kiertokapulan Sahlberg lupaa.

Perusmaksun myötä yhdyskuntajätteen vastaanottohintaa alennetaan ensi vuonna noin 20 prosenttia ja se laskee jäteastioiden tyhjennyshintaa, mutta vain osassa asiakaskuntia. Uusi maksuihin liittyvä asia on tasataksa, jota Kiertokapula esittää jätelautakunta Kolmenkierrolle.

– Jos tasataksaesitys menee jätelautakunnassa läpi, tulee kaikissa kolmessatoista osakaskunnassa sama taksa jäteastioiden tyhjennykselle, kertoo jätelautakunnan jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni.

Kiertokapulan tasataksaesityksessä 140 litran seka- tai kuivajäteastin tyhjennys esimerkiksi maksaisi 5,10 euroa ja 660–770-litraisen astian 12,62 euroa.

Ensi vuoden taksat päätetään marras- tai joulukuussa. Niistä voi esittää mielipiteensä nyt, sillä jäteastioiden tyhjennystä koskevia taksoja koskevat luonnokset ovat nähtävillä 19.10. saakka. Niitä voi kommentoida osoitteessa otakantaa.fi -sivustolla (www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/648/). Mielipiteen voi jättää jätelautakunnalle myös sähköpostilla (jatelautakunta@hameenlinna.fi) tai kirjeitse.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut