Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aira ja Erkki Lehtinen viettävät rautahääpäivää – "Me emme riitele koskaan"

Suhteet: Erkki ja Aira Lehtinen viettävät rautahääpäiväänsä tänään.

Nuoret rakastavaiset Aira ja Erkki Lehtinen sanoivat toisilleen tahdon 6. lokakuuta 1956. Tuosta päivästä on kulunut jo 65 vuotta, mutta he tahtovat edelleen.

Parikymppiset Erkki ja Aira tapasivat toisensa Rientolan tansseissa, jossa heidän kiinnostuksensa toisiaan kohtaan syttyi nopeasti.

– Minusta tuntuu, että Erkki kiinnostui alkuun enemmän, Aira Lehtinen muistelee.

– Kyllähän siinä kiinnostuu, kun näkee sellaisen tytön, jota ei ollut aiemmin niissä tansseissa nähnyt, ikänsä Nurmijärvellä asunut Erkki Lehtinen puolustaa.

Kiljavalla silloin työskennellyt Aira Lehtinen lähti työkavereidensa kanssa tansseihin. Tapaaminen kanssa ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta he sopivat näkevänsä uudestaan seuraavissa tansseissa.

– Siitä se sitten alkoi, ja tässä ollaan nyt, Aira Lehtinen sanoo.

Kyllä jokainen aina välillä toiseen hermostuu.

Aira Lehtinen

Häitä tanssittiin Erkki Lehtisen kotitalossa. Pappina heillä oli sama mies, joka myöhemmin kastoi kaikki perheen neljä lasta.

– Häät olivat pienehköt. Mekon olin ommellut itse nylonista, Aira Lehtinen sanoo.

Käsitöitä rakastava nainen ompeli myös lapsille vaatteita, niin kauan kuin he sen sallivat. Heidän kotoaan löytyy niin ikään suuri määrä Aira Lehtisen käsityönä tehtyjä sisustuselementtejä kuten ryijyjä ja keinutuolia koristava viltti.

– Airan elämäntehtävänä oli perheen ja kodin hoitaminen. Omien lasten lisäksi meillä oli 10 hoitolasta kouluikään asti hoidossa. Itse olin töiden takia paljon poissa kotoa ensimmäiset 20 vuotta, Erkki Lehtinen sanoo.

Hän ajoi kuorma-autoa 42 vuotta ja toimi erilaisissa luottamustoimissa 30 vuoden ajan. Lisäksi hän oli 40 vuotta eri järjestöjen talkootyössä mukana.

Aviopari on selvinnyt ilman suurempia haasteita koko liittonsa ajan.

– Kyllä jokainen aina välillä toiseen hermostuu, mutta emme riitele koskaan, Aira Lehtinen sanoo.

– Erimielisyyksiä ei ole ollut juuri lainkaan. Aivan jotain pientä, jota ei enää edes muista, Erkki Lehtinen lisää.

Perhe kasvoi neljällä lapsella, joista kolme on poikia ja nuorin tyttö.

– Tänä päivänä hekin ovat jo toki aikuisia ja heillä on omat perheensä. Lapsenlapsia meillä on 10 ja lapsenlapsenlapsia viisi, Erkki Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa haasteena heidän matkansa varrella on ollut ainoastaan alussa oman kodin odotus.

– Asuimme vanhempieni luona lähes kolme vuotta, kun odotimme omakotitalomme valmistumista. Odotimme omilleen pääsyä pitkään.

Vihdoin vuonna 1960 talo valmistui ja aviopari pääsi muuttamaan. Omakotitalossaan he viihtyivät aina vuoteen 2004 asti, jonka jälkeen he muuttivat nykyiseen kerrostaloasuntoonsa.

– Muutimme tähän, sillä tarvitsimme hissillisen talon, Erkki Lehtinen sanoo.

Viimeinen puolitoista vuotta avioparin elämä on ollut pitkälti neljän seinän sisällä elämistä.

– Koronan takia emme ole liikkuneet oikein mihinkään. Kaupassakin kävin alkuun yksin, mutta nyt käymme siellä taas yhdessä, Erkki Lehtinen sanoo.

– Tylsäksi tämä on elämän tehnyt. Monella on varmasti asiat paljon huonommin, meillä on sentään seuraa toisistamme, Aira Lehtinen sanoo.

He olisivat omien sanojensa mukaan liikkuneet enemmän, jos koronaa ei olisi. Tällä hetkellä elämä on soljunut tietyllä varovaisuudella.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että olemme saaneet elää terveydellisesti hyvän elämän. Muutenkin elämä on ollut mukavan tasaista ilman suurempia sattumuksia, Erkki Lehtinen sanoo.