Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukuselvityksen ruuhka hidastaa perinnönjakoa – odotusaika jopa 16 viikkoa

Asiakirjat: Perikunta ei pääse hoitamaan vainajan asioita ennen perunkirjoitusta. Kulut kuitenkin juoksevat.

Kuolema aiheuttaa läheisille surua ja paperityötä.

Yksi hoidettavista asioista on vainajan omaisuudesta ja veloista tehtävä selvitys, perunkirjoitus. Se on toimitettava verottajalle kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta.

Perunkirjoitusta varten tarvitaan sukuselvityksen sisältävä virkatodistus, jota joutuu pääkaupunkiseudulla odottamaan tällä hetkellä peräti 16 viikkoa. Syynä on ruuhkautuminen pääkaupunkiseudun seurakuntien keskusrekistereissä. Vantaan aluekeskusrekisterissä laaditaan muiden muassa nurmijärveläisten, tuusulalaisten ja keravalaisten tilaamat sukuselvitykset.

Ruuhka johtuu uudistuksesta, jossa virkatodistusten laatiminen siirtyy seurakunnista kirkon 15 aluekeskusrekisteriin.

– Uudistuksessa meidät pääsi yllättämään ennakoitua suurempi työmäärä. Kevättalvella toimistollamme työskenteli 9 henkilöä. Nyt meitä on jo 15, Vantaan rekisterin johtaja Tuomo Kahenvirta kertoo.

Tälläkin hetkellä jonossa odottaa noin 1700 tilausta.

– Yksi tilaus saattaa olla puolen tunnin mittainen työ, kun toiseen tilaukseen voi mennä jopa puolitoista viikkoa työaikaa. Tavoitteena on, että ensi keväänä toimitamme virkatodistuksen alle kuudessa viikossa.

Perunkirjoituksen viivästymisestä aiheutuu perillisille monenlaista harmia.

– Ilman sukuselvitystä on vaikea irtisanoa asumisoikeusasuntoa. Yrityksen lakkauttaminen ei onnistu eikä tyhjäksi jäänyttä kiinteistöä voi myydä. Ymmärrämme tilanteen haasteellisuuden, ja teemme työtä palvelun parantamiseksi, Kahenvirta sanoo.

Verottaja suhtautuu perikuntien ongelmaan suotuisasti ja myöntää lisäaikaa perustellusta syystä.

– Mikäli perunkirjoitusta ei voida toimittaa sen vuoksi, ettei virkatodistuksia ole saatu, on tämä perusteltu syy lisäajan myöntämiselle, ylitarkastaja Hanna Mikkonen-Engman kertoo.

Tänä vuonna verottaja on saanut 23 000 hakemusta lisäajan saamiseksi.

Aiemmin lähiomainen joutui tilaamaan vainajan tiedot erikseen jokaisesta seurakunnasta, jossa tämä oli 15 vuotta täytettyään ollut kirjoilla. Jos vainaja oli ollut kirjoilla kymmenessä seurakunnassa, omainen hankki virkatodistuksen jokaisesta seurakunnasta erikseen.

Nyt sukuselvityksen voi tilata oman alueen rekisteristä puhelimitse tai verkossa osoitteessa Tilaavirkatodistus.fi.

Sukuselvitystä tarvitaan perunkirjoituksen lisäksi esimerkiksi vakuutusyhtiölle henkivakuutusta varten tai kun halutaan ottaa uudelleen käyttöön suvussa aikaisemmin ollut sukunimi.

– Vantaan aluekeskusrekisterin työvoima käytetään toistaiseksi kokonaan lakisääteisten sukuselvitysten laatimiseen. Sukututkimuksiin palataan sen jälkeen, kun tämä palvelu on saatu toimimaan asianmukaisesti, Tuomo Kahenvirta huomauttaa.