Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Ekaluokkalaisille annettujen läksyjen määrissä suurta vaihtelua – Liika läksyjen määrä voi jopa vaikeuttaa oppimista

Yle on selvittänytalkuopettajien käsityksiä läksyjen sopivasta määrästä ja niiden tekemiseen menevästä ajasta.

Kyselyn tulosten mukaan yksi opettaja antoi yhden kotitehtävän päivässä, mutta toinen antoi läksyjä kahdesta tai jopa kolmesta oppiaineesta, joista jokaisesta kaksi tai kolme tehtävää.

Kotitehtävistä tai niiden määrästä ei ole olemassa mitään yleistä ohjeistusta. Oppilaan saamat läksyt riippuvat täysin opettajasta.

Ylen mukaan läksyjen määrään on muutama nyrkkisääntöä. Ekaluokkalaisella läksyihin saisi mennä enintään puoli tuntia päivässä. Lisäksi perjantaisin ei saisi tulla läksyjä ollenkaan, jotta viikonloppuna olisi aikaa vapaalle toiminnalle.

– Aika nopeasti saadaan koulu tuntumaan epämielekkäältä, jos läksyjä on liikaa ja ne ovat liian vaikeita. Lapsi ajattelee, että hän on epäonnistunut koululaisena ja oppijana, sanoo Ylelle Opettajankoulutuslaitoksen johtaja, dosentti Sirpa Eskelä-Haapanen.

Kyselyssä tiedusteltiin myös muun muassa opettajien kantaa siihen pitääkö oppilaan selvitä läksyistään yksin ja vanhemman roolista.