Kymmenet hoivakodit pimittivät tiedon hoitajamitoituksestaan – Joutuvat nyt viranomaisen valvontaan

Joka kymmenes hoivakoti ei THL:n kyselyn mukaan vielä täytä lakisääteistä hoitajamitoitusta. Katja Juurikko / Arkisto

Minna Harmaala

Kymmenet vanhusten hoivakodit jättivät vastaamatta kyselyyn lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumisesta. Nämä yli 40 hoivakotia joutuvat nyt Valviran ja aluehallintoviraston (avi) valvontaan, avi tiedottaa.

Avin mukaan Valvira ottaa valvontaansa 33 hoivakotia ja aluehallintovirastolle siirtyy 9, jotka ovat jo entuudestaan valvonnan alaisia. Valvonnassa selvitetään avin mukaan, miksi hoivakodit jättivät vastaamatta.

Kyselyyn vastaamattomien joukossa on avin mukaan sekä kunnallisia että yksityisiä hoivakoteja eri puolilta Suomea. Joukossa korostuvat kuitenkin säätiöt ja pienet yritykset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lähetti henkilöstömitoituskyselyn lähes 1 900 toimintayksikölle. Kysely on osa henkilöstömitoituksen toteutumisen seurantaa. Kysely tehdään tänä vuonna kahdesti ja se tehtiin viimeksi toukokuussa. THL toimittaa kyselyn tulokset valvontaviranomaisille mahdollisia valvontatoimenpiteitä varten.

Kun uusi vanhuspalvelulaki tulee kokonaisuudessaan voimaan vuonna 2023, hoitajia pitää olla yhtä vanhusta kohden 0,7. Tavoitteeseen päästään porras kerrallaan ja vuoden 2021 alusta lähtien mitoitus on 0,55.

THL:n kyselyn mukaan joka kymmenes hoivakoti alittaa edelleen vaaditun mitoituksen.

– Jokainen hoivakodin asiakas ansaitsee laadukkaan yksilöllisen palvelun ja huolenpidon, mikä THL:n kyselyn tulosten mukaan jää toteutumatta liian monessa toimintayksikössä, toteaa Valviran tiedotteessa lakimies Reija Kauppi Valvirasta.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut