Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien rokottaminen muuttuu – "Sydänlihastulehdusriski on olemassa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoo, varovaisuustoimenpiteenä ja koska muita vaihtoehtoja on olemassa, lopetetaan Modernan rokotteen antaminen alle 30-vuotiaille miehille ja pojille.

– Sydänlihastulehdusriski on olemassa alle 30-vuotiailla miehillä toisen annoksen jälkeen. Suomessa on kuitenkin tapauksia vähemmän kuin esimerkiksi kuin Norjassa.

Jos ensimmäinen rokote on annettu Modernalla, toinen voidaan aivan hyvin antaa toisella rokotteella.

Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 84 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Kaksi rokoteannosta on saanut 72 prosenttia.

– Monet pitäneet rokoteannosten välinä kahdeksaa tai 12 viikkoa, vaikka toisen voisi ottaa tuota nopeammin ensimmäisen jälkeen, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Suomessa on edelleen vajaat 800 000 rokottamatta 12 vuotta täyttäneissä. Kontion muistuttaa, että isolla joukolla ei ole rokotesuojaa, koska alle 12-vuotiaita ei rokoteta.

– Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu, kertoo Kontio.