Elämää päivä kerrallaan – kuvanveistäjä Toivo Jaatisen entinen ateljee jäämässä Sudentullin jalkoihin

Perttulassa sijaitsevan Aittakallion ateljeen isäntäpariskunta elää nyt päivän kerrallaan.

– Ja välillä yritetään unohtaa koko juttu edes hetkeksi, toteavat kuvanveistäjä Raimo Jaatinen ja hänen puolisonsa kuvataiteilija, kirjailija Leena Hietamies.

Koko jutulla he tarkoittavat sitä, että heidän kotitilansa on jäämässä Sudentullin työpaikka-alueen alle. Sudentullin alue, jolle nyt laaditaan asemakaavaa, sijoittuu Klaukkalan kehätien pohjoispuolelle. Alueesta on joskus puhuttu myös Jussila-Tyynelä -nimellä.

Päivä kerrallaan eläminen alkoi viime keväänä Nurmijärven kunnalta tulleesta kirjeestä. Kunta tarjoutui ostamaan tilan, jossa sijaitsee asuinrakennus sekä Raimo Jaatisen isän, kuvanveistäjä Toivo Jaatisen vanhasta navetasta rakennuttama ateljee.

Raimo Jaatinen oli vain vuotta aiemmin lunastanut tilan sisaruksiltaan ja ehtinyt aloittaa asuinrakennuksen kunnostamisen. Katto on uusittu ja kylpyhuone sekä sauna remontoitu.

– Tapetteja ei oltu vielä ehditty ostaa, katseltu vain, Hietamies toteaa.

Eikä niitä nyt ostetakaan, sillä rakennukseen ei Raimo Jaatisen mukaan kannata enää satsata. Aittakallion ateljee on jäämässä tulevan työpaikka-alueen keskelle ja Aittakalliontien ja kehätien välinen peltoaukea katoaa. Samoin käy tilaan toiselta puolelta rajoittuvalle metsälle.

Raimo Jaatinen toteaa vanhempiensa tienneen, että joskus tulevaisuudessa alueelle saatetaan suunnitella teollisuusaluetta.

– Kunnan ostotarjous ja se, että alueelle laaditaan nyt asemakaavaa, tuli kuitenkin yllätyksenä, hän sanoo.

Jaatinen ja Hietamies olivat siinä uskossa, että Sudentullin alueen mahdollinen kaavoitus käynnistyisi vasta niinikään kehätien varteen suunnitellun Mäyränkallion työpaikka-alueen jälkeen, mutta järjestys onkin muuttunut.

– Meille on kunnan taholta sanottu, että pakko ei ole myydä. Ainahan tässä on silti se pakkolunastuksen vaara. Eikä teollisuusalueen keskelle jäävien kiinteistöjen hintakehitystä voi ennustaa, Jaatinen ja Hietamies pohtivat.

He toivovatkin löytävänsä mahdollisimman pian uuden paikan missä asua ja mihin siirtää taidevalimon ja ateljeen kaikki toiminnot.

– Jos tässä menee vielä vaikkapa viisi vuotta, täytän jo 77. Nyt on vielä sellainen hetki, että jaksaisi siirtyä uuteen paikkaan ja olisi työvuosia jäljellä, Raimo Jaatinen sanoo.

Pariskunta on jo etsiskellyt uutta ateljeekotia Nurmijärveltä, mutta yhtälö ei ole helppo.

– Korvaus tilasta ei ole kummoinen, jos arviossa huomioidaan vain pari tyydyttävässä kunnossa olevaa rakennusta, Raimo Jaatinen sanoo.

– Olemme vaarassa menettää myös elinkeinomme. Tämä koskee osittain myös monia muita kuvanveistäjiä ja alan harrastajia, jotka valavat täällä pronssityönsä, Leena Hietamies jatkaa.

Muun muassa kuvanveistäjät Juha Menna ja Alex Suomi sekä Suomen oppilaat valavat pronssityönsä ateljeen taidevalimossa.

Jaatinen ja Hietamies pitävät ateljeen tiloissa keramiikka- ja maalauskursseja. Rakennuksessa sijaitsee myös Toivo Jaatisen museo, jossa on esillä muun muassa tämän suunnittelemien ja valamien mitalien kokoelma.

– Toivo Jaatinen oli nimenomaan nurmijärveläinen taiteilija, eikä hänen perintöään haluttaisi viedä muualle, Raimo Jaatinen toteaa.

Kaavoituksen eteneminen

Asemakaava vireille vuodenvaihteessa

Sudentullin alue on Klaukkalan osayleiskaavassa osoitettu työpaikkarakentamiseen. Yleiskaavapäällikkö Anita Pihalan mukaan Nurmijärven kunta on jo pitkään omistanut Aittakalliontien ja uuden Klaukkalan kehätien väliin jäävät alueet juuri työpaikkarakentamista varten.

– Alueen asemakaavatyötä on alettu valmistella. Kaavan vireille tulo sijoittuu tulevan vuodenvaihteen paikkeille, ja sen jälkeen tehdään lisää selvitystyötä ja viedään kaavatyötä eteenpäin, Pihala kertoo.

Hän arvelee kaavatyön jatkuvan ainakin vuosien 2022–23 ajan, mahdollisesti pidempäänkin.

Nurmijärven kunta omistaa jo suurimman osan suunnittelualueesta. Lisäksi maaomistuksia on Vantaan seurakunnalla sekä kolmella yksityisellä maanomistajalla, joiden kanssa on jo käyty keskusteluja maakaupoista.

Osayleiskaavassa myös kehätien varrella sijaitseva Mäyränkallion alue on osoitettu työpaikkarakentamiseen.

– Mäyränkalliossa ei kuitenkaan ole nyt etenemisen mahdollisuuksia, sillä alueen maaomistuksessa ja vesihuoltoon kytkemisessä on avoimia kysymyksiä, Pihala kertoo.

– Katse käännettiinkin Sudentullin alueelle, jotta kunnalla olisi tarjota yritystontteja Klaukkalan alueelta, hän jatkaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut