Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | "Palkalla ostin mokkanahkatakin ja kasettiradion"

Luokanopettaja, kunnanvaltuutettu Sirpa Rantala: Olen syntynyt Karvialla, Pohjois-Satakunnassa 1955. Olen perheemme kovasti odotettu esikoinen ja minulla on pari vuotta nuorempi veli. Lapsuudenkotini isän, äidin, veljen ja isovanhempien kanssa oli 10-vuotiaaksi asti isossa maalaistalossa kirkonkylän tuntumassa. Perheeni asusti talon yläkertaa, mummu ja vaari alakertaa.

Muistan, että joulukirkkoon mentiin jouluaamuna varhain isovanhempien kanssa hevosen vetämällä reellä. Hevosen kaulassa kilisivät kulkuset.

Muistan myös käyneeni melko usein jo yhdeksänvuotiaana yksin polkupyörällä kolmen kilomerin päässä, kirkonkylän keskustassa, hakemassa kauppa-asiat niin mummolle kuin äidille. Mukana oli kaksi isoa kassia, kaksi kauppalistaa ja kaksi lompakkoa. Olin aika määrätietoinen, omatoiminen ja topakka neitokainen, johon vanhemmat luottivat täysillä.

Ollessani 10-vuotias muutimme mummolasta kylätien toiselle isän meille rakentamaan omaan kotiin. Sain myös oman huoneen ja se oli aivan huippua.

Maalaistalon työt tulivat hyvinkin tutuiksi. Kesät kuluivat myös meillä lapsilla paljolti lanttujen harvennuksessa ja heinäpeltotöissä, mutta toki livahdimme naapurin lasten kanssa päivittäin leikkimökille omiin leikkeihimme ja joelle uimaan, vaikka aikuiset pelottelivatkin näkillä.

Kirkonkylän kansakoulua kävin neljä vuotta. Koulumatkat, kolme kilometriä soratietä, kuljin polkupyörällä, pakkasilla toisinaan myös hiihtäen. Koulusta tultua oli ihanaa syödä äidin leivinuunissa paistamaa lämmintä Karvian kakkoa tai ruisleipää, juoda kylmää maitoa ja herkutella äidin valmistamalla leipäjuustolla. Leipäjuusto valmistettiin omien lehmien maidosta, mutta lehmiä en oppinut ikinä lypsämään.

Neljänneltä luokalta pyrin ja pääsin Karvian kunnalliseen keskikouluun, jossa opiskelin viisi vuotta. Ruotsin opiskelu alkoi kaikilla keskikoulun ensimmäisellä luokalla ja saksan opiskelu pakollisena toisella luokalla. Englanti alkoi vasta lukiossa.

Harrastin juoksua ja aloitin lauluharrastuksen kavereitten kanssa kylän nuorisokuorossa.

Keskikoulun jälkeen siirryin 16-vuotiaana Honkajoelle lukioon. Minulle vuokrattiin sieltä asunto, joten matka opiskeluun ja avaraan maailmaan oli avoinna.

Lukioaikana olin kesätöissä mansikkatilalla Porin seudulla ja Smedsin perunatehtaalla perunankuorijana. Seuraavana kesänä työskentelin Hankkijalla Porissa puhelinkeskuksessa. Sain vihdoin kunnon tilin. Lapsuuden lanttumailla sain kaksi penniä metriltä ja nyt palkka oli jo kaksi markkaa tunnissa. Ostin palkkarahoilla mokkanahkatakin ja kasettiradion.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.