Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EV-Challenge järjestetään kolmannen kerran – taloudellisuusajokilpailussa ei nopeus ratkaise

Sähköautokisa: Taloudellisuusajokilpailussa ratkaisee kulutus, ei nopeus.

Sähköautojen taloudellisuusajokilpailu EV-Challenge 2021 järjestetään lokakuussa kolmannen kerran. Lähtö- ja maalipaikka on Nummelan lentokentällä. Klaukkalaan on aikataulutettu noin puolen tunnin tauko kilpailun aikana Monikon pihalle. Sähköautot ajavat 150–200 kilometrin mittaisen reitin.

Lopullinen reitti julkaistaan ennen kilpailua ja siitä tehdään minuuttiaikataulutettu kartta niin, että myös matkan varrella voi seurata sähköautojen menoa. Reitiltä ei saa poiketa. Ajamista valvotaan reittitarkastuspisteillä.

Kilpailua tukevat Vihdin ja Nurmijärven kunnat ja lukuisat yritykset. Molempien kuntien kunnanjohtajilla, Erkki Eerolalla ja Outi Mäkelällä, on roolinsa kisan aikana. Eerola muun muassa lähettää sähköautot matkaan Nummelan lentokentältä. Kilpailun suojelijana toimii nurmijärveläinen Matti Vanhanen (kesk.).

– Autoja otetaan kilpailuun maksimissaan 60 kappaletta. Viime vuonna raja oli 50 ja se tuli helposti täyteen. Tänä vuonna ennakkoon on ilmoittautunut jo kymmeniä ajajia, ratamestari Ari Parkkinen iloitsee.

Kilpailussa ajetaan järjestäjän osoittama reitti tietyssä ajassa. Reitti kerrotaan kartalla ja tiekirjalla, joista jälkimmäinen on kymmenen metrin tarkkuuteen tehty.

– Aikataulu asetetaan sen vuoksi että autot kulkisivat likimain samaa keskinopeutta. Autot lähetetään reitille 1–2 minuutin välein. Kilpailussa on matkan varrella aikatarkastusasemia, jolla valvotaan aikataulussa pysymistä. Kilpailijat saavat saapumisajan tarkastuspisteelle ja siitä saa poiketa ilman sakkoprosentteja maksimissaan 59 sekuntia. Ei saa olla etuajassa, mutta ei saa myöhästyäkään. Jokainen alkava minuutti tarkoittaa 2 prosentin kulutussakkoa.

Akun riittävyyttä pitää tarkkailla.

Ratamestari Ari Parkkinen

Tapahtuma ei siis ole nopeuskilpailu. Sähköautoilijan arkea on, että akun riittävyyttä pitää tarkkailla ja täytyy tehdä valintoja ajotavassa ja reitissäkin. Ajotavalla on kulutukseen suuri vaikutus ja tätä kilpailu pyrkii valaisemaan, Ari Parkkinen jatkaa.

Kilpailu on rajattu vain täyssähköautoille. Edes hybridejä ei oteta kilpailuun mukaan.

– Sähköautoilu on nousemassa merkittävään rooliin uusien autojen myynnissä. Monelle on herännyt epäilyksiä siitä, että miten sähköauton kanssa pärjää arjessa. Tapahtumalla haluamme poistaa ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä ja yhtä aikaa luoda realismia sähköautojen kyvyistä.

Taloudellisuusajoja on harrastettu Suomessa 70-luvun alusta asti. Lajilla on muutama lempinimikin: ecorun ja tippakisa.

– Kilpailijat ovat tavallisia autoilijoita, joita taitava ajaminen kiinnostaa. Autoja ei saa muuttaa teknisesti mitenkään esimerkiksi pientä ilmanvastusta tai vierintävastusta tavoitellen, Parkkinen muistuttaa.