Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita katalysaattorivarkaita kiinni – härkeimmät varkaudet tehty keskellä kirkasta päivää

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on loppukesän ja alkusyksyn aikana otettu kiinni useita katalysaattorivarkaita. Kolme tapauksista on ollut vähän suurempia ja joukossa on myös pari pienempää tapausta

– Ilmiö on valtakunnallinen ja meidänkin poliisilaitoksen alueella kiinnijääneiden varkaiden epäillään liikkuneen ja anastaneen katalysaattoreita laajoillakin alueilla ympäri Suomea, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Esimerkiksi Vantaalta kiinniotetun mieskaksikon epäillään anastaneen tänä vuonna kymmeniä tai jopa satoja katalysaattoreita ympäri Suomea. Miesten jäljille päästiin laittamalla heidän autonsa seurantaan. Epäillyt miehet otettiin kiinni 4.9.2021, ja he ovat edelleen poliisin huostassa. Miesten kiinnioton jälkeen katalysaattorivarkauksissa on todettu tapahtuneen valtakunnallisesti hienoista laskua.

Tyypillisimpiä paikkoja, joihin katalysaattorivarkaat iskevät ovat pimeät ja hiljaiset pysäköintialueet, mutta härskeimmät varkaudet on tehty keskellä kirkasta päivää. Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan myös sairaaloiden ja huvipuistojen pysäköintialueet ovat varkaiden suosiossa.

– Katalysaattorivarkauksia tehtailevat vorot toimivat ammattimaisesti ja osaavat irrottaa katalysaattorin autosta muutamassa minuutissa ja valitettavasti useista kiinniotoista huolimatta varkaudet tuntuvat jatkuvan edelleen. Vanhemmista autoista anastettujen katalysaattoreiden epäilemme päätyvän Suomessa toimiville romufirmoille ja uudempien katalysaattorimallien ulkomaille muun muassa Suomenlahden eteläpuolelle ja muualle Eurooppaan, sanoo Jämsä.