Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Freestylemeloja Iia Vuorenpää EM-kilpailuissa Pariisissa – finaalipaikka jäi harmittavan lähelle

Rajamäkeläinen 18-vuotias Iia Vuorenpää teki arvokisadebyytin freestylemelonnan EM-kilpailuissa Pariisissa 6.-9. lokakuuta. Hän sijoittui hienosti seitsemänneksi tyttöjen sarjassa.

Torstain alkuerissä vahvasti melonut Vuorenpää suoritti tehtävänsä vakuuttavasti ja meni jatkoon 10 parhaan joukkoon sijoittuen kuudenneksi.

Perjantain semifinaaleissa kilpailusuunnitelma oli selkeä; alkuun voltti ja sen jälkeen hakemaan teknisesti vaativampaa liikettä nimeltään Space Godzilla, jossa volttiin tehdään 90 asteen kierre. Haasteena tässä vaativammassa tempussa on saada liike pysymään kilpailupaikassa eli stopparissa.

Voltit onnistuivat kilpailusuorituksissa erinomaisesti, mutta Space Godzilla jäi hienoisesti onnistumatta ja finaalipaikka vain muutaman kymmenen pisteen päähän. Seitsemäs sija on kuitenkin ensimmäistä kertaa arvokisoissa meloneelle Iia Vuorenpäälle loistava sijoitus.

– Kisareissu oli upea kokemus ja etenkin Euroopan huippujen melonnan seuraaminen paikan päällä oli mahtavaa. Itse kisapaikka oli aika vaativa ja pieni flunssa vei aavistuksen terävyyttä semifinaali suorituksesta. Finaalipaikka jäi harmittavan lähelle, mutta olen silti tyytyväinen sijoitukseen, Iia Vuorenpää totesi kotiin Rajamäelle päästyään.

Kausi on ollut muutoinkin menestyksekäs. Viimeistä kautta tyttöjen sarjassa melova Vuorenpää nappasi syyskuussa SM-kilpailuissa kultaa tyttöjen sarjasta ja sen lisäksi vielä kovatasoisesta naistensarjasta hopeaa. Suomenmestaruudet ratkottiin Lieksan Neitikoskella, jossa harjoituspäiviä on kuluvan vuoden aikana kertynyt lukuisia. Myös Kymijoen Hirvikoski on tarjonnut hyvän paikan lajiharjoitteluun.

– Ensi kaudella siirryn naisten sarjaan, mutta sain varmistettua jo SM-kisoissa paikan maajoukkueeseen ensi kaudeksi. Tavoitteena on saada omaan liikelistaan vaativa McNasty sekä tietysti vahvistaa jo hallussa olevia liikkeitä, Vuorenpää kertoo.

– Nyt talvea kohti harjoittelu painottuu enemmän oheis- ja fysiikkaharjoitteluun, mutta uimahallissakin tulee freestylemelontaa talvella harjoiteltua, hän jatkaa.

Jossakin vaiheessa hänen pitäisi myös valmistautua kevään ylioppilaskirjoituksiin.

Vuorenpää on noussut nopeasti freestylemelonnan kansalliselle huipulle. Ensimmäinen tuntuma koskimelontaan tuli Nurmijärven Myllykosken rannalla keväällä 2016 koskimelontakilpailuja seuratessa. Tämän jälkeen Vuorenpää löysi pian itsensä koskimelonnan alkeiskurssilta, tosin alkuun melonta oli enemmän koskenlaskua ja jokiretkeilyä.

Kesällä 2018 Vuorenpää kokeili ensimmäistä kertaa koskikajakilla surffaamista Kymijoen koskissa.

– Muutamat pesukoneohjelmat taisin siinä hontossa pyöriä, mutta se ei minua hetkauttanut, päin vastoin, silloin kipinästä leimahti kunnon liekki, Vuorenpää kuvailee freestylemelonnan ensi metrejään.