Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore konstniekka Meebu Lahdenpää: "Elämään tarvitaan irtiottoa ja maustetta"

– Tämä tuntuu valloittavan ihanalta. Kaikki positiivinen tunneskaala meni lävitseni, kun sain tiedon palkinnosta, iloitsee vuoden 2021 tuore konstiniekka Meebu Lahdenpää.

Nurmijärven kunnan myöntämä kulttuuripalkinto Konstiniekka luovutettiin Lahdenpäälle sunnuntaina Monikkosalissa Klaukkalassa pidetyssä tilaisuudessa.

Tuottajana, yrittäjänä ja kulttuurivaikuttajana tunnettu Lahdenpää kuvailee kulttuuria työsaraksi, jota tehdään enemmän sydämellä kuin rahankiilto silmissä.

– Olen tehnyt pitkälti teatteria ja Kiveä, jotka ovat marginaalisempia kuin populaarikulttuuri, hän sanoo.

Rakkauden teatteriin ja Aleksis Kiven tuotantoon Lahdenpää on perinyt lapsuudenkodistaan.

– Isäni oli perustamassa Kivi-juhlia. Minut vietiin 60-luvulla Taaborinvuorelle rattaissa ja siitä lähtien vietin kaikki kesät siellä. Sitä kautta päädyin harrastajateatterin maailmaan, hän kertoo.

En osaa ajatella minkäänlaista maailmaa ilman taidetta ja kulttuuria.

Meebu Lahdenpää

Lahdenpään toiminta Taaborilla ei jäänyt näyttelemiseen. Hän toimi Kivi-juhlien toiminnanjohtajana 2000-luvun alussa seitsemän vuoden ajan.

Tuona aikana hän sai Kivi-juhlien katsojaluvut nousuun. Tämä on yksi niistä asioista, jotka mainitaan Lahdenpäälle myönnetyn Kostiniekka -palkinnon perusteissa. Lahdenpään kaudella yhdeksi yleisön suosikiksi nousi koko perheelle suunnattu Seitsemän koiraveljestä -näytelmä.

Pitkälti Lahdenpään ansiota oli myös se, että Nurmijärven paikallishistoriaan pohjautuva Rosvot – balladi joutomiehistä -näytelmän sai maailman ensi-iltansa Taaborilla kesällä 2019.

– Rosvojen tarina oli koskettava ja musiikki hieno, hän muistelee.

Stand up -komiikan parissa Meebu Lahdenpää on toiminut yli 10 vuoden ajan. Alku oli hyppy suoraan syvään päähän.

– Kun minua pyydettiin Helsinki Comedy Festivalin tuottajaksi, en ollut koskaan edes käynyt stand up -esityksessä, mutta tuottamisen osaan.

Lahdenpää on tuonut stand up -kulttuurin myös Nurmijärvelle. Ensimmäiset stand up -keikat hän järjesti Kino Juhaan Kirkonkylälle, mutta siirsi tuotantonsa monitoimitalo Monikon valmistuttua Klaukkalaan.

Tuottajana ja tapahtumajärjestäjänä toimimisen lisäksi Meebu Lahdenpää pyörittää Meebun Hautauspalvelua Kirkonkylällä.

– Itku ja nauru kuuluvat molemmat elämään. Ja hautajaisetkin ovat tapahtuma, ne on tehtävä lämmöllä, kunnioituksella ja tarkalla aikataululla, Lahdenpää pohtii.

Entä mikä pitää monitoiminaisen vauhdissa?

– Olisin kai voinut jäädä kansainväliseen mainostoimistomaailmaan, mutta tämä on elämäntapa, ja tätä haluan tehdä, hän pohtii.

– Saahan tässä olla aika konstiniekka, että näillä töillä kerää leipänsä, hän jatkaa.

Lahdenpää kokee kuitenkin syntyneensä onnellisten tähtien alla.

– On ihana nähdä, että ihmiset nauttivat ja kokevat tunnetiloja, se on se palkinto, hän sanoo.

– Elämään tarvitaan irtiottoa ja maustetta. En osaa ajatella minkäänlaista maailmaa ilman taidetta ja kulttuuria.