Liigakarsinnat käyntiin Klaukkalassa – NJS kohtaa Helsingin Palloseuran

NJS:n naiset aloittavat sunnuntaina liigakarsinnat kotipelillä Helsingin Palloseuraa vastaan. NJS/Seisomakatsomo

Toni Pisilä

Naisten Ykkösen kakkossijalle viimeisellä kierroksella kivunnut NJS kohtaa kaksiosaisessa liigakarsinnassa perinteikkään Helsingin Palloseuran. UEFA:n vierasmaalisäännöllä pelattava karsinta alkaa NJS:n kotipelillä sunnuntaina 17. lokakuuta Klaukkalan tekonurmella.

Kauden päätavoitteekseen HPS ilmoitti sarjapaikan säilyttämisen. Kansallisen Liigan kaksinkertaisessa alkusarjassa HPS:n sijoitus oli viimeistä edellinen eli yhdeksäs. Kuuden ottelun alempi loppusarja ei sijoitusta parantanut, joten "Vihreillä jääkäreillä" edessä onkin nyt sarjapaikan puolustaminen.

Yhden tehdyn ja kahden päästetyn maalin keskiarvot kertovat lukuisista tiukoista taistelupeleistä. Tappioista huolimatta HPS on pyrkinyt pelaamaan pallon kanssa mahdollisimman paljon alkamatta roiskimaan pelivälinettä vastustajan kenttäpuoliskolle.

Nopeasti sarjatasoissa edenneen HPS:n lähivuosien taival on ollut mielenkiintoinen. Vielä vuonna 2013 Nelosta pelannut HPS nousi Ykköseen lokakuussa 2016 kammettuaan karsinnoissa nurin Turun Pyrkivän yhteismaalein 8-3. Ykkösessä kolmen seuraavan kauden sijoitus oli aina kolmas, kunnes viime kauden päätteeksi koitti suora nousu ylimmälle sarjatasolle.

HPS vieraili Klaukkalassa edellisen kerran marraskuussa 2020. Ottelu päättyi tuolloin jo liiganousunsa varmistaneen HPS:n yliajalla tulleeseen 2-2 tasoitusmaaliin.

Koko taipaleen Nelosesta Liigaan HPS-joukkueen mukana on kehittynyt hyökkääjä Piipa Kämppi, jota välillä on nähty myös laitapuolustajan paikalla. Muita joukkueen kokeneita pelaajia ovat voimakkaita juoksuja keskikentältä tekevä kapteeni Aino-Marja Lehtinen ja laitakaistalla operoiva Hanna Onufriew.

Lehtinen oli Liigassa HPS:n paras maalintekijä kuudella maalillaan. Maalivahdin tontin ovat kuluvalla kaudella jakaneet Emilia Tuomela ja Jessica Kiviaho. Ainoana jokaisen minuutin koko kauden ajan on HPS-pelaajista pelannut vain vasen laitapuolustaja Julia Haikonen, joka nähtiin muuten kaudella 2020 kolme kertaa NJS-paidassa.

Palokärkien Ykkösen kausi paketoitiin Keski-Espoon tekonurmella otettuun arvokkaaseen 0-1 vierasvoittoon. Näin 11 vieraspeliä toivat lopulta seitsemän voittoa eli saman määrän kuin kotivoittojakin.

Viimeisen kihelmöivän kierroksen voitto tiesi NJS:n nousevan taulukossa tasapisteisiin Pallokerho Keski-Uusimaan kanssa. Tasapisteissä joukkueet erotti sääntöjen mukaan maaliero, joka oli NJS:llä kolmen maalin verran parempi. Liigapaikan nappasi lopulta Oulun ONS, joka keräsi yhden pisteen Palokärkiä ja PKKU:ta enemmän.

NJS:n 14:n voiton valttina on ollut yhteinen hyvä tekeminen päävalmentaja Mikko Rannan suunnittelemilla treeniviikoilla ja sitoutuminen valittuun, runsaasti liikettä vaativaan pelitapaan. Yksilöistä on aina helppo mainita maalinteossa eniten onnistuneet hyökkääjät Ella Leskelä (yhdeksän maalia) ja Helmi Lahtinen (seitsemän).

Joukkueen kapteeni, maalivahti Annika Kulha, on löytänyt otteisiinsa riuskan terävyyden ja johtaa joukkuettaan takaa isännän ottein. Keskikentän juonikas Waranya Chaimuk ja kovaa kamppaileva Hertta Lammio ovat olleet tasaisen hyviä koko kauden. Samoin tasonsa ja kuntonsa ovat pystyneet läpi pitkän kauden säilyttämään varmaotteiset puolustajat Paula Kantelinen, Nette-Nina Hiltunen ja nuorisomaajoukkueessakin esiintynyt Salla Hyvönen.

Toinen joukkueen maju-leiritetty, Senja Haikola, on ehtinyt toipua jalkavammastaan täyteen pelikuntoon juuri kauden ratkaisuhetkillä. Sen sijaan keskikentän luotettava Alina Kosunen ei karsintapeleihin voi osallistua HPS-lainasopimuksensa johdosta.

Keskikentällä roolia isolla "Allun" jättämällä lavalla odotetaan ottavan usean pelaajan. Sellaisia pelaajia voisivat olla taitavan Tia Laineen lisäksi junioreissa kapteenina mestaruuksia kahminut Peppi Puhakka ja taitokisojen SM-kultaakin aikanaan voittanut Nanna Niva.

Koko paketti pelaajista taustoihin saa terävöittää tekemistään entisestään, sillä HPS tarjoaa seuraavalle kahdelle viikonlopulle äärimmäisen hyvän urheilullisen ja henkisen kantin testin niin Palokärkien nuorille kuin kokeneemmillekin pelureille.

Palokärjillä ei yksinkertaisesti ole peleissä muuta kuin voitettavaa. Edessä on futiskauden huipennus niin kotiyleisölle kuin koko seuralle. Jo viimeinen kotipeli Haukiputaan Palloa vastaan toi lehtereille 250 katsojaa ja samanlaista katsojamäärää odotetaan saapuvaksi liigakarsinnan kotiavaukseen.

Karsinta Kansalliseen Liigaan

NJS-HPS

sunnuntaina 17.10. klo 14

Klaukkalan tekonurmi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut