Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | Ylisjoen tilalla syntymästä asti

Minä lapsena: Karjatilan emäntä Päivi Toivomäki.

Olen syntynyt jouluaattona 1970. Olen asunut koko ikäni Klaukkalassa Ylisjoen tilalla. Lapsuuden perheeseeni kuuluivat äiti ja isä. Olen ainoa lapsi.

Alakoulun kävin Klaukkalan ala-asteella, nykyinen Klaukkalan koulu, ja yläkoulun Klaukkalan yläasteella, nykyinen Urheilupuisto koulu. Lukion kävin Vantaanjoen lukiossa, kuten moni klaukkalalainen 80-luvulla.

Koska asuin maatilalla, eläimet olivat tärkeitä. Lehmät ovat kuuluneet koko ajan elämääni, ja minulle oli aina itsestään selvää, että jatkan vanhempieni jalanjälkiä ja tilanpitoa.

Urheilu tuli elämääni noin 10-vuotiaana. Innostuin hiihdosta ja harjoittelin ja kilpailin siinä yli kymmenen vuoden ajan. Seuraan edelleen hiihtoa. Poikani kilpaili hiihdossa teini-ikäisenä ja pääsin jälleen mukaan hiihdon pariin huoltajan ja suksien voitelijana.

Lapsuudestani on jäänyt mieleeni ainakin se, että äiti ja isä tekivät aina töitä. Välillä oli koviakin vastoinkäymisiä, esimerkiksi kun eläimet sairastivat. Tai jos oli sateinen kesä, tuli katovuosi.

Lehmät ovat kuuluneet koko ajan elämääni.

Lapsuudessani tärkein ihminen vanhempien jälkeen oli isäni äiti, mummo, joka asui vajaan kilometrin päässä kotoani. Mummon kanssa oli kiva käydä metsässä marjassa tai kaupassa, mummon mukana olin silloisessa seurakuntakeskuksessa joskus sunnuntaisin jumalanpalveluksessa.

Mummo kuten isänikin on Karjalan evakkoja ja heidän kauttaan karjalaisuus on tärkeä osa minua ja elämääni. Mummo tosin ei koskaan puhunut elämästä Karjalassa, koska se oli ilmeisesti liian kipeä asia.

On ollut huikeaa seurata Klaukkalan kasvua. Kun aloitin koulun 1977, Klaukkalassa oli noin 4 000 asukasta ja nyt vajaat 20 000.

Minä lapsena -juttusarjassa tutut nurmijärveläiset muistelevat lapsuuttaan.