Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Koronarokotteen aiheuttamat oireet eivät kuormita erikoissairaanhoitoa – "Kantokykyä uhkaavat koronan saaneet potilaat"

Potilaita, joilla on koronaviruskorotteista aiheutuneita oireita tai haittavaikutuksia, on hoidettu hyvin vähän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) erikoisaloilla.

Husin alueella on annettu yhteensä yli 2,4 miljoonaa koronavirusrokoteannosta.

– Kesän aikana meillä on ollut yksittäisiä potilaita, joilla on ollut allerginen reaktio rokotuksen jälkeen. Nämä on saatu hyvin hoidettua, kertoo tiedotteessa ylilääkäri Timo Suonsyrjä Hus akuutista.

Viimeisten 30 vuokauden aikana Meilahden yhteispäivystyksessä on hoidettu yhtä lievästi oireilevaa potilasta koronarokotukseen liittyvän allergisen reaktion vuoksi.

Syksyn aikana Husissa on hoidettu yksittäisiä potilaita, joilla on ilmennyt sydänlihastulehdus parin viikon sisällä rokotuksen saamisesta.

– Heidän hoitojaksonsa ovat olleet pääsääntöisesti lyhyitä, vain muutamia päiviä. Sairaalahoitoa vaativa sydänlihastulehdus on kaiken kaikkiaan verraten harvinainen. Sekä koronavirustauti että koronavirusrokotukset lisäävät sydänlihastulehduksen riskiä. Nyt potilaita on ollut hoidettavana hieman tavanomaista enemmän, kertoo linjajohtaja Jyri Lommi sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle.

Lasten yksiköissä on ollut hoidettavana joitakin yksittäisiä potilaita, joilla on ollut lieviä sydänlihastulehdukseen sopivia oireita ja löydöksiä koronavirusrokotteen jälkeen.

– He kaikki ovat parantuneet levolla ilman lääkitystä tai toimenpiteitä. Vakavaa tautia ei ole ollut kenelläkään, sanoo osastonylilääkäri Jaana Pihkala lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä.

Iho- ja allergiasairaalassa on tutkittu koronavirusrokotuksen saaneita potilaita, joilla on ollut erilaisia oireita, joiden on epäilty liittyvän puolustusjärjestelmän aktivoitumiseen.

– Varsinaisia selkeitä rokoteallergioita on näiden potilaiden joukossa ollut erittäin vähän, toteaa ylilääkäri Mika Mäkelä tulehduskeskuksesta.

Raskauden kestosta riippumatta Hus suosittelee rokotteen ottamista kaikille raskaana oleville.

– Suomen kaikista synnytyksistä kolmasosa hoidetaan Husin sairaaloissa. Tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle, kertoo linjajohtaja Aydin Tekay naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Husin tiedotteen mukaan koronavirustartunnan saaneet potilaat kuormittavat edelleen erikoissairaanhoitoa.

– Erikoissairaanhoidon kantokykyä uhkaavat nimenomaisesti koronavirustartunnan saaneet potilaat, jotka eivät ole saaneet yhtään rokoteannosta tai joiden rokotussuoja on puutteellinen, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.