Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkit yhä liikkeellä – Punkkiliveen kaivataan tietoja puutiaisten esiintymisestä kylmässä säässä

Punkit eli puutiaiset ovat edelleen liikkeellä varsinkin eteläisimmässä osassa Suomea. Kun kelit kylmenevät, ne vähenevät selvästi. Punkkeja voi esiintyä myös leutona talvena.

Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että puutiaisten esiintyvyyttä selvittävät tutkijat toivovat kansalaisilta punkkihavaintojen aktiivista ilmoittamista myös ilmojen kylmentyessä.

– Puutiaisia esiintyy edelleen varsinkin eteläisimmissä osissa Suomea. Kylmien kelien myötä puutiaiset vähenevät selvästi. Mikäli talvi on leuto, voi puutiaisia satunnaisesti esiintyä jopa talvikuukausina, sanoo tiedotteessa genetiikan yliopistonlehtori Eero Vesterinen.

Turun yliopiston tutkijat seuraavat puutiaisten esiintyvyyttä eri puolilla Suomea kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla. Syksyllä Punkkilive-verkkopalveluun raportoitujen puutiaishavaintojen määrä on vähentynyt kesäkuukausien huipuista.

Nyt tutkijoita kiinnostaa etenkin puutiaisten kylmän ajan esiintyvyys. Sen vuoksi toivotaan, että havaintoja ilmoitettaisiin aktiivisesti myös syys- ja kevätkuukausina.

Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa.

– Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa. Pelkästään tutkijavoimin emme pystyisi keräämään näin kattavasti tietoa, kertoo biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi.

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita selvittämään, miten paljon puutiaisia esiintyy eri alueilla myöhään syksyllä, varhain keväällä ja jopa talvikuukausina.

Puutiaiset ovat viime vuosina levinneet yhä laajemmille alueille ja yhä pohjoisemmas. Samalla puutiaisten levittämiä tauteja esiintyy yhä enemmän eri puolilla Suomea. Tämän vuoksi uusien riskialueiden tunnistaminen on entistä tärkeämpää.

– Kesällä yllättävän runsaasti puutiaishavaintoja tehtiin esimerkiksi Oulun, Kemin ja Rovaniemen seuduilla sekä muualla Etelä-Lapissa. Kansalaisten Punkkiliveen aktiivisesti ilmoittamat havainnot ovat jo antaneet meille tärkeää tietoa puutiaisten levinneisyydestä etenkin Pohjois-Suomessa Sääksjärvi kertoo.