Monologi muistista ja minuudesta – Kati Outisen esitys nähdään Vihtijärvellä

Muistisairaus: Vihtijärvellä nähdään Kati Outisen esitys Niin kauas kuin omat siivet kantaa.

Kati Outinen esitys käsittelee muistia ja minuutta. Antti Haanpää

Alli on aina ollut kiltti. Alli sai aina koulussa kiitettäviä numeroita, etenkin käytöksessä. Alli valmistui yliopistosta kiittäen hyväksyttynä. Nyt Allilla on diagnosoitu muistisairaus. Alli haluaa olla siinäkin kiitettävä. Ja hyväksytty.

Näyttelijä Kati Outisen Niin kauas kuin omat siivet kantaa on esitys muistista ja minuudesta. Sen päähenkilö on Alli, työikäinen ihminen, muistisairas.

Alli yrittää pärjätä muuttuneessa arjessaan. Allin uusi elämä on sarja hauskoja, liikuttavia, absurdeja ja traagisia tilanteita, joissa Alli yrittää luovia parhaan kykynsä mukaan.

Olenko minä minä, vaikka en muistakaan parasta ystävääni? Miten löydän perille, vaikken muistakaan, mihin olen menossa? Minkälaista apua haluan ja tarvitsen? Häpeänkö tilannettani? Häpeävätkö muut tilannettani?

Olenko potilas vai asiakas? Onko minulla oikeuksia? Pitääkö osata olla oikeanlainen muistisairas?

Kati Outinen esiintyy Nurmijärven naapurissa Vihtijärven Nummituvalla sunnuntaina 24. lokakuuta. Esityksen muotona on monologi, jonka jälkeen on mahdollisuus keskusteluun esiintyjän ja katsojien välillä.

Olen saanut kuulla liikuttavia tarinoita.

Kati Outinen

Diagnoosi muistisairaudesta mullistaa elämän, eikä vain diagnoosin saaneen elämää, vaan kaikkien häntä lähellä olevien elämän: puolison, sukulaisten, ystävien ja työtovereiden elämän.

– Esityksen käsikirjoituksen pohjana ovat omat kokemukset muistisairaiden vierellä kulkemisesta, keskustelut muistisairaiden ja heidän omaistensa kanssa, erilaiset dokumentit, tutkimukset, esseet, kolumnit, fiktiot, Kati Outinen kertoo tiedotteessa.

– Materiaalia kertyy koko ajan lisää – jokaisella kohtaamallani ihmisellä, jolle olen esitykseni aiheesta puhunut, on jonkinlainen suhde muistisairauteen, on se sitten siihen liittyvä omakohtainen kokemus tai pelko siitä, että itse sairastuu. Olen saanut kuulla liikuttavia, hulluja, hauskoja ja koskettavia tarinoita sairauden kosketuksesta ihmisten elämään, Outinen jatkaa.

Niin kauan kuin omat siivet kantaa -esitys valottaa sitä psykofyysistä ja emotionaalista maailmaa, jonka diagnoosin saanut kokee. Sen tarkoitus on tuottaa alkusysäys ymmärrykselle ja keskustelulle muistisairaiden, heidän läheistensä ja hoivahenkilökunnan välille.

– Miksi surra sitä, mihin ei enää kykene, kun voi iloita siitä, mitä vielä osaa.

Kati Outisen Niin kauas kuin omat siivet kantaa -esitys Vihtijärven Nummituvalla su 24.10. klo 15. Kahvila ja lipunmyynti aukeavat klo 14. Esitys kesto 30 min. Liput 10/5 euroa, ja niitä voi varata etukäteen sähköpostitse paivi.putkonen-hegazi@evl.fi tai ostaa paikanpäältä. Esityksen järjestävät Vihtijärven kylän yhdistykset yhdessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut